Снимка burgasinfo.comТрагедията с 16-годишния ученик Костадин Джардов, прегазен от джип

...
Снимка burgasinfo.comТрагедията с 16-годишния ученик Костадин Джардов, прегазен от джип
Коментари Харесай

16-годишният Костадин бе брутално убит край бургаското село Атия, а созополският кмет чак сега направи шокиращо признание

Снимка burgasinfo.com

Трагедията с 16-годишния възпитаник Костадин Джардов, прегазен от джип на кръстовището край село Атия на основния път Созопол-Бургас продължава да слага въпроси. Смъртта на момчето просто е покъртителна освен в персонално отношение за голямата драма, която претърпява фамилията му, само че и за реакцията на иниституциите. Кметът на Созопол Панайот Рейзи, който отсъстваше във съдбовния ден, както и няколко дни по-късно, се е срещнал през вчерашния ден със жителите на Атия, написа burgasinfo.com.

Вчера пред Общинския съвет даде отговор за точните ограничения, взети за кръстовището. Всъщност, както още в неделя съобщихме, там към този момент има шумяща маркировка. Лично се убедихме, че е извънредно ефикасна за ограничение на скоростта. Положена е напречно на пътя. Шофьорите, които пътуват постоянно от Бургас до Созопол, както и назад, преди години, могат да си спомнят, че сходна имаше на осевата линия, въпреки и надалеч по-лека. Но пък същите има в доста европейски страни. При настъпване на гумата там, тя стартира да тресе и се чува звук, който предизвестява лидера. Тази, която сега се намира на Атия, е напречно ситуирана, в три следващи полета и е извънредно предизвестие за водачите, че просто би трябвало да карат с изключително внимание и постепенно.  

„ Не знаех, че има такова оборудване. Ако знаех – до в този момент да съм го направил аз, споделям го едно към едно. Нищо, няма значение, всички се учим цялостен живот “, каза кметът на Созопол Панайот Рейзи. По-рано през вчерашния ден станаха ясни новите ограничения – интелигентен светофар, останали спирки и най-важното – пасарелка.



Ето и какво тъкмо сподели кметът на Созопол през днешния ден:

„ След един подобен случай е обикновено всички да бъдем превъзбудени, всички да желаеме оптимално бързо да се направи всичко. За мен това, което се направи от АПИ (Агенция „ Пътна инфраструктура “), тези сложени шумящи зебри, ще дадат резултат – доста внезапно понижаване на скоросттта. Второто, незабавно осветихме зебрата. Всичко това беше направено преди 3-4 години. Аз мисля, че влизането на рейса Бургас-Созопол в село Атия по никакъв метод няма да реши проблема. Напротив, при изработката на ляв завой към село Атия и обратното- от Атия към Бургас има по-реална опция да се случат катастрофи. За мен е по-добрия вид да се усили графика на петицата, която си идва от Бургас, влиза в селото “, сподели Рейзи. Другата оригиналност ще бъде светофар, който ще е за колите, излизащи от Атия и пътущи към Бургас, тогава ще би трябвало завой наляво.

„ Наистина излизането от Атия, дали към Созопол, или към Бургас, е доста мъчно. Там АПИ предлага светофар единствено за ляв завой към Бургас. Аз и представители на КАТ изказахме мнение, че ще даде резултат - забиване на придвижването през лятото. Но в последна сметка светофарът е едно оборудване, с което, в случай че се окаже, че има проблем, може да бъде спряно. На този стадий това решаваме това, надяваме се задължението, който е поела страната посредством АПИ – да се стане - да е подготвена пасарелката до лятото “, сподели още Рейзи.

На този стадий построяването на кръгово кръстовище страната е поела като ангажимент, само че към този момент се счита за безпредметно. „ Камерата на Атия е настояща и значима, само че къде е изчезнала – няма значение. В момента с слагането на тези шумни пътеки виждам по какъв начин колите си понижат скоростта, това трябваше за го създадем от дълго време “, сподели още Рейзи. Кметицата на Атия Ренета Стоева съобщи, че след нещастието с Костадин Джардов, хората в селото стартират бавно да се успокояват.

Родителите на възпитаници, които пътуват до Бургас, са били призовани да си купят карти за Петицата (автобусът до Бургас). Трима психолози от Бургас са провели среща с децата от селото, като част от тях са станали очевидци на нещастието с Костадин. „ На първата среща мъчно вървяха разговорите. Говореха за преживения смут, има възпитаници, които са станали очевидци на злополуката. Напълно безплатно са психолозите “, сподели кметицата.

Майката на починалото момче – Наташа е отпътувала за Беларус, бащата е в тежко положение, бабата – също. Те са взели решение да изоставят парцела си в Атия, тъй като не могат за устоят на болката.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР