снимка БулфотоТочно преди 45 години на днешната дата Аспарухов мост

...
снимка БулфотоТочно преди 45 години на днешната дата Аспарухов мост
Коментари Харесай

Преди 45 години Тодор Живков откри Аспарухов мост

снимка Булфото

Точно преди 45 години на днешната дата Аспарухов мост е открит публично от Тодор Живков. Междувременно новият канал е открит на 1 септември, а първия транспортен съд минава на 4 септември.

Строежът на моста стартира при започване на 1973 година, а завършва през 1976, написа морето.нет. 

Благодарение на внушителните си размери, Аспаруховият мост се е трансформирал в един от знаците на град Варна. Дължината на моста е 2050м.,а височината му е 50м. Аспаруховият мост е мостът с максимален отвор в България - 160 m.

Мостът свързва кварталите Аспарухово и Галата с централната част на града, като съставлява единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Той е част от автомагистрала Черно море и Европейски път E87.

Средната част е стоманена непрекъсната греда с три отвора (80+160+80 m),с височина 50 м, проектирана от Димитър Димитров, а методите към нея са от стоманобетонни елементарни греди. Под него минават кораби, с цел да доближат пристанище „ Варна Запад “.

Преди Аспаруховият мост да бъде издигнат, превозът сред Варна и Бургас е бил по-затруднен. Каналът сред езерото и морето е било преодоляван чрез преносим железен мост, вдигащ се при прекосяване на кораби, който съществува и понастоящем. Това извънредно е забавяло стопанските и туристическите връзки сред Северна и Южна България.
 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР