Снимка БулфотоСтефан Цанев направи ексклузивен коментар за коронавируса, който със

...
Снимка БулфотоСтефан Цанев направи ексклузивен коментар за коронавируса, който със
Коментари Харесай

Стефан Цанев: Когато прости хора управляват държавата, демокрацията се превръща в простокрация

Снимка Булфото

Стефан Цанев направи извънреден коментар за ковид, който сигурно ще се радва на необятен отзив.  " Обидно е да те хване заразна болест, поради нейната повсеместност. Този вирус ме потиска доста. Успях да се имунизирам, само че се багра, че на всички места, където пипна има нещо, а това лимитира свободата ми ". С тези думи стартира участеито си в предаването " Денят онлайн с Наделина Анева " по NOVA NEWS Стефан Цанев, публицист, стихотворец и драматург.

 

Според него да се приказва за това от заран до вечер нанася повече щета от самия вирус. А коронавирусът е биооръжие, без значение кой го сервира.

" Ние сме в положение на биологична война. Вирусът стартира да изопачава нашата същина. Напоследък надвива персоналният интерес над ориста на другите ", счита Цанев.

" Никой не носи маска, тъй като на никой не му пука за другите. Свободният човек не цени свободата. Българският народ най-достойно се е държал по време на робството, родил е най-хубавите хора – възрожденците. Сега кой може да даде парцел и живот за идея, за която няма изгода? ", попита риторично поетът.

Той приготвя пиесата " Убийството на Богородица “ – за това какво се случи по време на прехода.

През 1990 г. това, за което постоянно сме мечтали и не сме вярвали се случи. Вярата тогава беше неограничена. Не мога да не помни първите дни каква наслада беше свободата. Всичко това обаче беше проиграно. Народът беше излъган. Голямата неволя беше, че народът се почувства изигран и отчаян. Това е историческо закононарушение към нашия народ. Докато народът викаше " Да живее демокрацията “, няколко стотин души съумяха да присвоят създаденото от народа за половин век, народът остана излъган, пречупи се духът на българина, почувства се простак с пръст в устата, уточни Цанев.

Най-страшно е, когато се краде законно, акцентира той, визирайки всеобщата приватизация. Такъв срив на душeвността на българския народ се случи 1923-1925 година, когато стартира братоубийството. Сега сме в различен подобен интервал. Само че в този момент не е имало нито злополучие, нито война. Няма амнистия за това, което се случи, тъй като да докараш 2 милиона души до прага на бедността, това е парадокс, разгласи поетът.

По думите му най-страшно е когато се краде законно.

В пиесата " Плач на ангел “ – моноспектакъл на Христо Мутафчиев, драматургът излага вижданията си за днешната действителност.

" Трябва да търсим съкровището, прикрито вътре в нас. Когато елементарни хора ръководят страната, демокрацията се трансформира в простокрация ", съобщи Цанев.

Писателят счита, че политиците не владеят словото и че не са оратори, пише ruse24.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР