снимка БулфотоСпираме протестите. Нека да видим какви ще са резултатите

...
снимка БулфотоСпираме протестите. Нека да видим какви ще са резултатите
Коментари Харесай

Домусчиев: Спираме протестите

снимка Булфото

Спираме митингите. Нека да забележим какви ще са резултатите от днешната среща. Това разяснява шефът на КРИБ Кирил Домусчиев откакто представители на бизнеса и служебния кабинет разискаха ограничения за цените на тока. 

„ Всички знаят за огромния проблем, с който се сблъсква българската промишленост с цените на електрическата енергия и на природния газ. Едва ли има някой от нашите сътрудници, който не се тормози. Ние направихме куп оферти за излизане от рецесията или за най-малко отчасти решение на казуса в България. Факт е че в избрани моменти цените не престават да са най-високите в Европа ”, сподели Кирил Домусчиев, съобщи БГНЕС.

Той уточни, че е реализирано е съглашение с държавното управление да се работи интензивно в идната седмица, с цел да бъдат подписани двустранни контракти за доставки на електрическа енергия със 150-160 огромни предприятия до края на 2022 година

„ Проведохме потребен диалог. Предложението на КРИБ е хибриден модел, с който да се помогне на промишлеността. Правителството дефинира, че ще отпусне 50 лв. помощ на мегават към всички икономически консуматори, само че това не е задоволително за нас ”, сподели Домусчиев.

„ Настояваме да се пристъпи към двустранни контракти с АЕЦ и НЕК на българските предприятия, които са в групата на енергоинтензивната промишленост. Проблемът е огромен и няма по какъв начин да се чака повече ”, уточни Домусчиев,

Министърът на стопанската система Даниела Везиева регистрира, че на срещата с бизнеса държавното управление е предложило да стартира работа по закон за изменение на климата, по наредбата, която ще даде опция да се създадат обезщетения тъкмо за енергоинтензивните предприятия и обезщетения за въглеродните излъчвания, пишат от " Фокус ".

„ Стартираме такава работна група за изменение на закона. След избирането на национално заседание, се надяваме това да бъде едно от първите решения ”, добави Везиева.

„ За нас е значимо да изслушаме всички и да вземем верните решения, за нас е значимо да няма енергийно небогати. Важно е системите да работят, само че и промишлеността, тъй като в случай че огромните енергопотребители не работят, това е проблем за цялата стопанска система ”, добави финансовият министър Валери Белчев.

„ Поехме ангажимент за седмица да стигнем до там да създадем предложение. Още не сме споделили да или не, не сме намерили формулата ”, изясни Белчев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР