Снимка БулфотоСамо четири дни преди падането на Тодор Живков от

...
Снимка БулфотоСамо четири дни преди падането на Тодор Живков от
Коментари Харесай

Обрат! Спряха излизането на свобода на осъден на смърт убиец и изнасилвач от Старозагорско

Снимка Булфото

Само четири дни преди рухването на Тодор Живков от власт, у нас е изпълнена последната смъртна присъда. Самоковският дърводелец Георги Алински е убит по обвинявания в систематична измама против националната власт. Със промяната на режима следва мораториум върху осъществяване на смъртните присъди, който трае осем години - до 1998-а, когато е отстранено. В този интервал те към момента се издават от съда, след това смъртното наказване у нас се отстранява и най-тежката присъда, която може да се получи е " пожизнен затвор без право на подмяна ". Делата за убийства в интервала сред смяната на закона пораждат много несъгласия - по този начин хора с издадени смъртни присъди след това биват наказани на пожизнен затвор, а други, след смяната на закона, за същите закононарушения получават " пожизнен затвор без право на подмяна ", заяви Канал 3.

``
реклама

Апелативен съд - Пловдив постанови през днешния ден решението си по един от тези проблеми и анулира решение на Окръжен съд - Стара Загора, с което на човек с издадена преди време смъртна присъда, а след това пожизнен затвор, му се отсъждат 30 години затвор. Той към този момент е излежал 28 от тях и съгласно това решение след 2 години трябваше да излезе на независимост, само че апелативните магистрати през днешния ден му постановиха пожизнен затвор. 

Осъденият 64-годишен Т.Ч., е наказан през 1991 година година на " гибел посредством разстрел ", откакто е потвърдена виновността му в две убийства, умишлена междинна телесна щета и обезчестяване, осъществени през 1990 година в село край Стара Загора. 

В държанието на пандизчията имало смяна, той изразявал страдание за стореното и имал примерно държание, само че всичко това е видяно едвам в последните две години от престоя му в пандиза, тъй че съдът не почете тези причини.

Съдиите в Пловдив одобряват за основателно възражението на прокурора, че този интервал не може да се квалифицира като задоволителен, с цел да се стимулира извод, че се касае за трайна, продължителна, сигурна и дълготрайна смяна. Така не може да се стимулира извод, че в изискванията на неконтролирана и неструктурирана среда – измежду обществото, личностните особености няма да се проявят по неподходящ за останалите членове на обществото метод. 

Т.Ч. е изтърпял повече от 28 години в пандиза, от които последните две в Старозагорския, а преди този момент е бил в пандиза в Бургас. Апелативният съд е взел поради, че една от особеностите при наказаното лице и сфера, в която работещите с него заключават, че имат проблеми, е признанието на виновността и съжалението за стореното, което официално Т. Ч. показва, само че самичък в последната си дума пред Окръжния съд сочи, че не се смята за нарушител, а нарушител е този, който откакто е умъртвил и е пуснат, още веднъж убие. 

С присъда от 24.03.1992 година, Старозагорският областен съд е признал Т.Ч. за отговорен в това, че:

- на 08.08.1990 година в село край Стара Загора, при изискванията на рисков рецидив, предизвикал съзнателно междинна телесна щета на приятелката си  – закононарушение по чл.131а, във вр. с член 129, ал.1 от Наказателен кодекс, за което е наказан на осем години " отнемане от независимост " ;

- на 22.10.1990 година в същото село, при изискванията на рисков рецидив, се съвкупил с потърпевшата, като я принудил към това със мощ и заплашване – закононарушение по чл.152, ал.3, т.4, във вр. с ал.1, т.2 от Наказателен кодекс, за което е наказан на петнадесет години " отнемане от независимост " ;

- на 22.10.1990 година в  при изискванията на рисков рецидив, с особена свирепост и по изключително непосилен метод умъртвил Н. О. (на 69 години) и Ц. Д. (на 35 години), като по отношение на Н. О. убийството е осъществено преднамерено, а по отношение на Ц. Д. – за да бъде скрито първото ликвидиране – закононарушение по чл.116, т.4, пр.2, т.6, пр.2 и пр.3, т.8, т.9 и т. 11 от Наказателен кодекс, за което е наказан на " гибел посредством разстрел ".

Съдът е определил на подсъдимия Т.Ч. едно общо наказване " гибел посредством разстрел ". Присъдата е доказана от Върховния касационен съд на 06.05.1993 година Смъртната присъда на подсъдимия е четена и е влезнала в действие по време на осемгодишния мораториум върху смъртното наказване. 

Със ЗИДНК (ДВ, бр. 153/23.12.1998 г.) в чл.36 е основана ал.3: " (3) В Република България няма смъртно наказване ". Поради това с Указ № 4/20.01.1999 година на вицепрезидента на България смъртното наказване на Т. Ч., е сменено с " пожизнен затвор без подмяна “. По молба на наказания с Указ № 12/21.01.2013 година на Вицепрезидента на Република България наказването му " пожизнен затвор без подмяна " е сменено с наказване " пожизнен затвор ".

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР