Снимка БулфотоРусенско ще се превърне в гробище за умрели свине.

...
Снимка БулфотоРусенско ще се превърне в гробище за умрели свине.
Коментари Харесай

Ветеринари предупреждават: Чакайте екокатастрофа в Русенско заради чумата

Снимка Булфото

Русенско ще се трансформира в гробище за умрели прасета. Чакайте екокатастрофа поради загробването на съвсем 100 хиляди евтаназирани свине! За това сигнализираха  ветеринари пред  Trafficnews , които пожелаха имената им да останат анонимни.

Лекарите са обезпокоени, че заравянето в земята на 87 000 мъртви животни от трите ферми в региона, които пламнаха с африканска чума по свинете – в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, може за докара болест, защото подпочвените води там не са на надълбоко.

Още 26 000 животни пък ще бъдат загробени в Силистренско.  Според условията, траповете би трябвало да се обезопасяват с низък и горен пласт дезинфектант, а телата на мъртвите животни да се увиват в особено фолио.  Горният пласт над труповете би трябвало да е 3 метра. Въпреки че местата се избират от кметовете и се съветват с районните екоинспекции, заравянето на толкоз доста свине няма по какъв начин да не крие заплаха.  Да, мярката е измежду позволените от ветеринарните служби на Европейски Съюз, само че у нас става въпрос за голям брой животни, безапелационни са ветеринарните експерти.  

Според тях най-подходящият метод за заличаване на избитите животни е изгаряне в екарисажи. Подвижни инсенератори с задоволително огромен потенциал можело да бъдат наети от прилежащи страни.  Те може да се слагат на място до потърпевшите компании, с цел да не се постанова превозването на труповете на далечни дистанции, което може да докара до разпространяване на болестта. Това бил и най-ефективният метод за справяне със инфектираните животни, съгласно Европейския правилник.

Българската организация за сигурност на храните /БАБХ/ е сключила контракти за мобилни инсенератори с две компании. Те са получили досега 30 млн. лв., без да се управлява какво тъкмо правят, и са подписали контракти за още 30 млн. лв.. Това излиза наяве от следствие на журналистката Генка Шикерова  „ Война на трупове ”, което беше оповестено в YouTube със съдействието на Антикорупционния фонд.

Според следствието на Шикерова, единствените два екарисажа - във Варна и Шумен - са затворени от БАБХ по неоснователни съображения.

Ветеринарни лекари обаче споделиха пред  ТrafficNews , че тези употребяваните сега инсенератори са дребни и изгарянето на стотиците хиляди трупове лишава доста време. Затова се налагало умъртвените животни да се загробват.

По мотив материала на Шикерова, основният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура неотложно да стартира инспекция за възможни длъжностни закононарушения и подписване на неизгодни контракти от страна на Българската организация по сигурност на храните.

Преди седмица пък стана ясно, че екарисажът в Шумен, който е най-големият в страната, е спечелил правосъдната борба с БАБХ във Върховния административен съд и още веднъж отваря порти.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР