Националният осигурителен институт (НОИ) обяви, че стриктно и в срок

...
Националният осигурителен институт (НОИ) обяви, че стриктно и в срок
Коментари Харесай

Леден душ със 100-те лева към пенсиите за хиляди българи

Националният застрахователен институт (НОИ) разгласи, че прецизно и в период извърши решението на Народното събрание еднократната сума  от 100 лв. за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, дружно с добавките и обезщетенията към тях за месец април 2024 година, е в размер до 526 лева в това число.

Това решение бе взето след разискване на няколко оферти за размера и обсега на добавката, съобщи " ".

Така право на великденска добавка добиха към 534 хиляди души, които от 26 април се възползват от сумата, само че измежду тях все още няма правна опция да бъдат включени лицата с увреждания, които са подали в Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) заявление-декларация за даване на персонална помощ.

Как ще изплащат великденските добавки

Добавката за непозната помощ, изплащана към пенсиите на хора с увреждания, се пренасочва за заплащане на труда на асистентите, с което страната подсигурява съответна поддръжка.

Услугата „ персонален помощник “ е съобразена с житейска обстановка на лицето с увреждане и дава отговор на самостоятелните му потребности.

Ако пенсията на разположение с увреждане дружно с добавката за непозната помощ надвишава сумата от 526 лв., по силата на признатото от Народното събрание решение, лицето няма право на великденска добавка.

Като само правоприлагащ орган Национален осигурителен институт не може да подхваща каквито и да било дейности в нарушаване на признати от Народното събрание решения.  Преценката дали в тази ситуация е налице неправда и нужда от дейности за нейното превъзмогване е въпрос на разбор и на надлежно законодателно и политическо решение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР