снимка БулфотоПрокуратурата се е отказала да разследва Делян Пеевски по

...
снимка БулфотоПрокуратурата се е отказала да разследва Делян Пеевски по
Коментари Харесай

14 преписки срещу Пеевски не са стигнали доникъде

снимка Булфото

Прокуратурата се е отказала да проверява Делян Пеевски по 14 преписки, тъй като по тях нищо не е открито. Това стана ясно във вторник от отговор на държавното обвиняване до краткотрайната парламентарна комисия " Магнитски ".

Целта на комисията е да открива обстоятелства за дейностите на способените органи по отношение на хората и компаниите, глобени по закона “Магнитски ”. Става дума за санкциите, които по-рано САЩ наложиха на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и 64 компании, свързани с тях, поради корупция, пише Свободна Европа.

От писмо на прокуратурата до комисията излиза наяве, че всички преписки срещу Делян Пеевски с изключение на една са завършили с постановления за отвод от формиране на досъдебно произвеждане. Единственото заведено досъдебно производство е било прекъснато през 2007 година

Срещу хазартния предприемач Васил Божков прокуратурата е образувала 9 преписки, като по четири от тях са формирани досъдебни производства. Срещу Илко Желязков не е имало образувани преписки.

Снети са пояснения от Делян Пеевски и Илко Желязков. Няма снети пояснения от Божков, защото “същият се укрива в страна отвън Европейски Съюз ”, написа държавното обвиняване.

От отговора на прокуратурата обаче не излиза наяве какъв брой от инспекциите са почнали преди и какъв брой след оповестяването на американските санкции на 2 юни.

По-рано денем Комисията реши да изиска спомагателна информация за това дали в 46-я парламент има народни представители, финансирани от хората или компаниите, наранени от ограниченията по закона “Магнитски ”.

Това би било в нарушаване на правилата, разказани в американския закон. Те целят мощно да лимитират опцията на тримата глобени да работят с други хора и бизнеси. Мерките засягат освен собствеността и банковите сметки на Пеевски, Божков и Желкязков, само че и опцията им въобще да развиват активност съвсем на всички места по света.

Това беше последното съвещание на краткотрайната комисия „ Магнитски “, защото следва президентът да разпусне Народното събрание в четвъртък, 16 септември, като насрочи изключителни избори.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР