Снимка БулфотоПо традиция трапезата на Бъдни вечер трябва да включва

...
Снимка БулфотоПо традиция трапезата на Бъдни вечер трябва да включва
Коментари Харесай

Пет интересни рецепти за трапезата на Бъдни вечер

Снимка Булфото

По традиция трапезата на Бъдни вечер би трябвало да включва нечетен брой постни ястия. Масата би трябвало да е богато отрупана, с цел да има триумф и благополучие и през новата година. Вижте 5 предписания за Бъдни вечер, които може да употребявате в празничното си меню, препоръчани от флагман.бг.

На Бъдни вечер трапезата би трябвало да е изобилна, прикадете я с тамян!

Питка за Бъдни вечер

Необходими артикули: 1кг брашно, 2 пакетчета суха квас, 400мл хладка вода, 1к.ч. олио, 2ч.л. сол, 1ч.л. захар

Начин на подготвяне: Брашното се пресява, в него се оформя кладенче, в което се сипват олиото и водата. Добавят се солта, захарта и маята и се разбърква, след което се омесва тесто и се оставя да втаса за към час. При нужда може да добавите още малко вода или олио, с цел да стане по-еластично тестото. Тестото се разстила в авансово намазнена тава и в него се слага монета, която сте опаковали в станиолено фолио. Питката се маже с олио и се оставя по този начин още 40 минути. Пече се в загрята на 220 градуса фурна до зачервяване. След като се извади се покрива с забрадка.

Тиквеник

Необходими артикули: 1 пакет точени кори, 500г тиква, 1 и 1/2ч.ч. захар, 1ч.ч. орехи, 1к.ч. олио, 2ч.л. канела

Начин на подготвяне: Тиквата се обелва, почиства и настъргва. Поръсва се с 3с.л. олио, канелата и захарта и се задушава под похлупак за 7-8 минути. В намазнена тава се слагат две точени кори. Намазват се от горната страна с олио, поставя се от тиквената примес, малко орехови ядки и захар. Процедурата се повтаря, до момента в който свършат корите, като финалният слой също би трябвало да е от 2 кори, които още веднъж се намазват от горната страна с олио. Тиквеникът се пче в загрята на 180 градуса фурна за 35 минути.

Постни сарми

Необходими артикули: 20 листа от кисело зеле, 1 и 1/2 ч.ч. ориз, 1 морков, 1 глава лук, зелев сок (или вода), олио, подправки (сол, черен пипер, джоджен, чубрица)

Начин на подготвяне: Лукът и морковът се нарязват на ситно и се запържват. Към тях се прибавя оризът и подправките. Залива се с към 80-100мл вода и се задушава за няколко минути. Сместа се маха от котлона. Завиват се сарми, които се подреждат в авансово намазнена и покрита със зелеви листа дъно. Сипват се равни елементи зелев сок и вода (може и единствено вода), тъй че да покрият сармите, които най-после се притискат с една паница. След като заврят, котлонът се понижа и се готвят още 30-40 минути.

Печен фасул

Необходими артикули: 350г дребен фасул, 1 глава лук, 1 морков, 5с.л. доматено пюре, 2-3 скилидки чесън, олио, подправки (червен пипер, черен пипер, риган, сол)

Начин на подготвяне: Бобът се накисва от предната вечер. На сутринта се поставя да ври на слаб огън дружно с на ситно нарязаните лук, чесън и морков. Добавят се още олио и червен пипер. Когато стане подготвен и по-голямата част от водата изври, се прибавя доматеното пюре и подправките. Разбърква се и се прехвръля в авансово намазнена тава. Пече се на 180 градуса, до момента в който хване тен и се сгъсти още малко.

Баница с праз

Необходими артикули: 1 пакет точени кори, 250г сирене, 5 яйца, 2 стръка праз, 150мл газирана вода, олио

Начин на подготвяне: Празът се нарязва на ситно и се задушава за няколко минути. Сиренето се натрошава, смесва се с 3 разрушени яйца и се прибавя празът. Корите се разстилат и във всеки лист се поставят по 2-3с.л. от плънката, след което се навиват и се подреждат в авансово намазнена тава. Баницата се залива със заливка от газирана вода и 2 разрушени яйца. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР