СподелиНападателят, който днес стреля срещу словашкия премиер Роберт Фицо и

...
СподелиНападателят, който днес стреля срещу словашкия премиер Роберт Фицо и
Коментари Харесай

„Робо, ела тук!“ – извикал 71-годишният нападател на словашкия премиер и стрелял

Сподели
Нападателят, който през днешния ден стреля против словашкия министър председател Роберт Фицо и бе арестуван, е 71-годишен пенсионер на име Юрай Ч. от град Левице. Мотивите му са незнайни. Според някои словашки медии става дума за словашкия публицист Юрай Чинтула. Освен главната си активност, той е бил деятел на демократичната партия „ Прогресивна Словакия “. Преди опита за ликвидиране той е извикал на премиера: „ Робо, ела тук “ – и е разкрил огън.

Припомняме, че покушението е станало след съвещание на държавното управление в град Хандлова, когато Роберт Фицо е отишъл при дребна група поддръжници, с които да се ръкува. Тогава задържаният Юрай Ч. стрелял няколко пъти. Фицо е превозен с хеликоптер до Банска Бистрица, защото тежкото му положение не е разрешавало да бъде закаран в Братислава.

През октомври 2023 година Роберт Фицо стана министър председател на Словакия за четвърти път. Тогава английският в. „ Гардиън “ излезе със заглавие: „ Бившият словашки министър председател Роберт Фицо удостовери проруската си позиция след изборната си победа в централноевропейската страна “.

На изборите тогава Либералната, прозападна партия „ Прогресивна Словакия “ (ПС) приключи на второ място с малко под 18 % от гласовете, а партия „ Глас “ („ Хлас “) “, която се отдели от „ Смер “, откакто Фицо беше заставен да подаде оставка през 2018 година на фона на всеобщи митинги след убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова, бе на трето място с съвсем 15 %.

След убийството на словашкия проверяващ публицист Ян Куцияк, неговите сътрудници бяха уверени, че то ще влезе в дългия лист с неразкритите брутални закононарушения в Словакия. Те обаче може и да не се окажат прави.

През последните две десетилетия доста убийства в Словакия останаха неразкрити. Най-вече тъй като по един или различен метод в тях явно бяха забъркани висши политици и полицейски чиновници. На този декор доста словашки публицисти допускаха, че и убийството на техния сътрудник, проверяващия публицист Ян Куцияк, и неговата избраница Мартина Куснирова в никакъв случай няма да бъде разкрито.

Те обаче може и да не се окажат прави. За благополучие. Очевидно следователите са реконструирали в огромна степен организацията и осъществяването на закононарушението. През 2018 година проверяващият публицист Арпад Шолтес съобщи пред „ Дойче Веле “, че това е една „ приятна изненада “.

След питане на всекидневника „ Sme “, словашкият Специализиран углавен съд разгласява неизвестен документ, в който се разказва организацията и осъществяването на закононарушението – в елементи. Възстановката се базира в огромна степен на показанията на задържаните преди две седмици четирима обвинени. Золтан А. е единственият, който е подготвен да спомага на следствието. Другите трима – Томаш Ш., Мирослав М. и Алена Щ. отхвърлят да дават показания.

Кой е хипотетичният гарант?

В анонимния документ не се загатва кой би могъл да бъде гарант на убийството и кой би могъл да има претекст за това. От известните информации излиза наяве, че Ян Куцияк е бил заплашван от съмнителния предприемач Мариан Кочнер – в телефонен диалог през есента на 2017 година. Кочнер е забъркан в доста престъпни закононарушения, само че до момента е недостижим поради положителните му връзки с висши политици и съдии.

Твърди се, че той е кръстник на дъщерята на Алена Щ.. Тази седмица бяха оповестени фотоси, които документират хипотетична негова среща с Алена Щ. в края на 2017. Самият Кочнер, който е в предварителния арест за измами, отхвърля всички обвинявания и твърди, че въобще не познава Алена Щ..

Реконструкцията на убийството на Куцияк и неговата избраница може да докара до поврат в работата на полицията и правораздаването в Словакия. Според доста сътрудници на проверяващия публицист, измежду ниските и междинни полицейски чинове се шири неодобрение. Много от служителите на реда са надълбоко разочаровани от политическото въздействие върху доста престъпни случаи.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР