Шок и недоумение в Словакия от безпрецедентния опит за покушение

...
Шок и недоумение в Словакия от безпрецедентния опит за покушение
Коментари Харесай

Шок и недоумение в Словакия след опита за покушение над премиера Роберт Фицо

Шок и неразбиране в Словакия от невиждания опит за нападение над премиера на страната. Новината пристигна в късния следобяд. Към момента е ясно, че Роберт Фицо е с заплаха за живота, сред живота и гибелта - като патроните са попаднали в региона на стомаха, а съгласно някои изявления и в главата на премиера. Покушението е осъществено малко след 16:00 часа в град Хандлова - на 180 километра от Братислава. Стрелецът беше арестуван на място, а регионът - отцепен. Той е 71-годишен мъж - Юрай Цинтула - публицист и опозиционер. Това е четвъртият премиерски мандат на Роберт Фицо.

След като през 2018 година беше заставен да подаде оставка поради убийството на проверяващия публицист Ян Куцияк, Фицо се върна на власт през септември предходната година. Нападение против самата страна - по този начин словашките политици разясниха покушението. За финален път в Европа нападение над министър председател е осъществено преди 38 години - в Швеция.



Малко след 16:00 - Хандлова - на 180 км от столицата Братислава. Правителството на Роберт Фицо се е събрало за изнесено съвещание в северозападния град. Премиерът се насочва към събралите се негови симпатизанти. Докато се ръкува с тях е покосен от патрони.

Според локални медии, против Фицо са изстреляни минимум 4 изстрела. Твърди се, че е прострелян в корема, а също по този начин в региона на краката и главата. От вътрешното министерство оповестиха, че е осъществен опит за ликвидиране. Охранителите на Фицо незабавно го качват в служебния автомобил, минути по-късно е откаран с хеликоптер до болница в Банска Бистрица. Словашкият министър председател е бил в схващане, само че положението му не разрешавало да бъде превозен до Братислава.



66-годишната Любица Валкова застанала пред Културния дом още в 10 сутринта. Казва, че полицията не е направила инспекция на хората, които се събрали в очакване на премиера:

" Чакахме от сутринта, с цел да можем да се здрависаме с господин Фицо. Много се вълнувах, че ще го видя и бях се подготвила да фотографирам. Изведнъж чухме мощен звук - нещо като изстрел и си помислихме, че някой се е пошегувал и е хвърлил пиратка. Чух три изстрела, доста бързо един след различен. "

В този миг Любица осъзнала, че Фицо е прострелян. 59-годишният министър председател се свлякъл върху едно от загражденията и паднал на земята. Секунди след офанзивата нападателят е арестуван. Снимките на 71-годишният мъж, чието име не се оповестява, бяха публикувани незабавно. Мотивите му не са известни.



Първа реагира президента Зузана Чапутова, която има противоположни политически позиции с Фицо:

" Физическото нахлуване против премиера, е първо - офанзива против живота на човек, само че и нахлуване против демокрацията. Насилието е безусловно недопустимо. Езикът на омразата, който ни предизвика да правим такива неща, би трябвало да спре.



Свикана е изключителна среща на службите за сигурност. Управляващи и съпротива бяха единни в реакциите си.

Петер Зига, зам.-председател на Народното събрание от " Глас - Социална народна власт ": " Това е един отблъскващ случай, който е нахлуване против демократичните правила на република Словакия. Никога до момента в страната ни не се е случвало сходно нещо. "

" Андрей Данко, зам.-председател на Народното събрание от Словашка национална партия: " Не мога да допускам, че измежду нас има хора, способни да прекрачат границите по подобен метод. За мен това нахлуване е резултат от разделяне измежду обществото. "



Това е нахлуване против самата страна - по този начин от опозицията разясниха опита за ликвидиране.

Бранислав Гролинг, водач на опозиционната " Свобода и взаимност ": " Може и да сме на разнообразни политически позиции, само че нахлуване против словашкия министър председател, е нахлуване против самата страна. Призовавам жителите към успокоение. "

Ян Хорецки, член на опозиционното Християндемократическо придвижване: " Това е ужасяващ, жесток акт. Зло в чист тип. Реакцията, която би трябвало да имаме, е единствено една - обществото ни би трябвало да бъде единно против насилието. "

Роберт Фицо идва на власт за първи път през 2006 година. Заема премиерския пост три пъти до 2018 година, когато след покушението против проверяващия публицист Ян Куцияк, е заставен да подаде оставка. През септември предходната година беше определен за четвърти път. С идването си на власт още веднъж, 59-годишният водач на партията " Посока-социална народна власт " направи завой - първите стъпки на новото му държавно управление демонстрираха по-умерена позиция по отношение на Русия.



фотоси: Българска телеграфна агенция, БГНЕС

Фицо даде обещание да спре военната помощ за Украйна, само че твърди, че не е проруски надъхан. Преди седмици неговият претендент Петер Пелегрини завоюва и президентските избори.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР