Снимка: БулфотоОт вчера туроператорите вече могат да кандидатстват за държавната

...
Снимка: БулфотоОт вчера туроператорите вече могат да кандидатстват за държавната
Коментари Харесай

Марияна Николова: В курортите ни няма нито един потвърден случай на турист с COVID-19

Снимка: Булфото

От през вчерашния ден туроператорите към този момент могат да аплайват за държавната помощ от 35 евро. Всички нужни документи, както и насоки за подаване на заявки са качени на формалния уебсайт на Министерството на туризма. Това съобщи на конференция в к.к. „ Златни пясъци “ край Варна вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Министър Николова означи, че с помощта на бързата реакция, в извънредно къси периоди, в границите на няколко дни са били създадени и утвърдени нужните формуляри, с което се усъвършенства и времето, в което искащите ще могат да се възползват от дотацията, написа Канал3.бг.

Марияна Николова акцентира, че е извънредно значимо тази мярка да подкрепи също така лято и идния зимен сезон, само че и сезоните през 2021 и 2022 година, с цел да се възвърне напълно най-засегнатият бранш.

Тя уточни още, че за държавната дотация са заделени 55 млн. лева от държавния бюджет, а анализите демонстрират, че мярката ще докара до 400 000 нови туристи.

Помощта се дава на туроператори, които употребяват въздушни превозвачи с действен лиценз за осъществяване на чартърни линии до нашата страна за туризъм.

„ Субсидия се отпуска за всяка заета седалка за всеки полет, като потенциалът на самолета не е по-малко от 100 места. Всички туроператори, без значение от местонахождението на тяхното седалище могат да се възползват от отпуснатите средства.

Република България или друга страна член на Европейския съюз, или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария или трета страна.

 

Схемата за държавна помощ обгръща полетите, осъществени в интервала от 14 май до 31 декември 2020 година и съставлява първа фаза от антикризисната мярка. Полетите, които ще се правят през интервала от 01.01.2021 година до 14 май 2022 година ще са предмет на нова нотификация. Максималният размер по схемата за държавна помощ не може да надвишава 800 000 евро на дружество по фаза 1 под формата на директни безплатни средства, като всички употребявани стойности би трябвало да бъдат в брутно изражение, т. е. преди приспадането на налози или други такси.

Вчера Народното събрание направи следващите облекчения, свързани с нашия бранш - като с дефинитивно решение Данък добавена стойност за туроператорите беше намелен на 9%, мярката е краткотрайна и ще работи от 1 август тази година до 31 декември 2021 година Данък добавена стойност беше понижен и за нискоалкохолните питиета - бира и вино да края на идната година.

Работодателите от бранш туризъм могат да се възползват обществената мярка 80:20, с цел да задържат своите чиновници на работа “, обясни министър Николова.

Вицепремиерът добави, че хотелиери са предложили два обекта за карантиниране на туристи в „ Слънчев бряг “ и „ Златни пясъци “.

За курорта „ Златни пясъци “ представителите на бизнеса дефинираха хотел „ Златен рог ", който е с потенциал 120 стаи. В Слънчев бряг беше посочен хотел „ Дел Мар " с към 30 стаи. Предстои специалисти да ревизират местата за настаняване и да ги потвърдят, ще бъдат контрактувани и финансовите параметри.

„ Водим договаряния с Министерството на финансите това да бъде за сметка на страната. Идеята е от бюджета да се поемат разноските както за нощувки, по този начин и изхранването по време на насилствения престой. Искам да акцентира още веднъж, че все още в курортите ни няма нито един доказан случай на екскурзиант с позитивна проба за COVID-19 “, сподели в умозаключение Марияна Николова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР