Снимка БулфотоОт 1 юли 2019 г. се увеличава таванът за

...
Снимка БулфотоОт 1 юли 2019 г. се увеличава таванът за
Коментари Харесай

Изненада! Министър Горанов обяви изключително важна новина за тавана на всички пенсии

Снимка Булфото

От 1 юли 2019 година се усилва таванът за всички пенсии, без значение по кое време са отпуснати, на 1200 лв. и отпада тематиката за отпадането на тавана. Таванът по натурален път ще отпадне тогава, когато пенсиите се пресмятат въз основата на целия застрахователен живот на съответния жител. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов след среща със синдикатите в Министерски съвет.

 

„ Промените и в пенсионната формула и всички недостатъци в нея не ни дават съображение с лека ръка да преценим, че би трябвало да отпадне таванът. Има изкривявания, насъбрани в годините, в пенсионната формула, свързани както с самостоятелния коефициент, по този начин и с превърнатия застрахователен стаж за някои категории служащи. Периодите, от които се пресмятат пенсиите в другите години, са се променяли и са лимитирали, тъй че се получават едни изкривявания, които раздират връзката сред осигурителния принос и калкулации размер на пенсиите “, изясни министър Горанов, представен от Фокус.

По думите му нарастването на тавана до 1200 лв. ще реши 90% от казуса с увеличението на размера на пенсиите, само че няма да допусне безпричинно приемане на незаработени пенсии, които са изчислени на база на насъбраните промени в пенсионната формула в размери, които не са свързани с приноса на хората. „ Тоест имаме едни рисково високи пенсии, които поради метода, по който се пресмятат, поради пенсионната формула, която се е променяла през годините и спецификите в нея, може да се счита, че са голословно високи и нямат връзка с приносите “, посочи Горанов.

„ Формулата, която е работила през годините, има лимитирани интервали, и то нормално най-благоприятните – преди 90-а година. Планираме и промени в пенсионната формула, които ще изчистят значително всички тези насъбрани недостатъци “, сподели още той.

„ Обединяваме се със синдикатите, че всичко, което вършим в тази посока е за рационализиране на формулата и унищожаване на изкривяванията в нея, водени от правилото на осигурителния принос и употребените права ", добави финансовият министър.

Предишните планове предвиждаха от 1 юли 2019 година таванът на старите пенсии да се вдигне от 910 на 1040 лева. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР