Снимка: БулфотоНамаляването на субсидията ще се отрази зле на жизнеспособността

...
Снимка: БулфотоНамаляването на субсидията ще се отрази зле на жизнеспособността
Коментари Харесай

Бивши служебни премиери: Намаляването на субсидията ще се отрази зле на партиите

Снимка: Булфото

„ Намаляването на с убсидията ще се отрази зле на жизнеспособността на партиите у нас. Може би има потребност от известно съкращаване - с лев-два е разбираемо, само че от 11 да се направи на 1 лев, това демонстрира липса на всякаква резистентност в регулациите в тази материя “.

Това сподели пред БНР юристът и някогашен длъжностен министър председател проф. Огнян Герджиков във връзка законодателното предложение за понижаване на партийните дотации до 1 лев на автентичен глас, което дефинира като „ популистки ход “.

„ Ами тези партии въпреки всичко от кое място ще се финансират?! И ето, отваряме необятно вратата към едрия бизнес, да не кажа към олигарсите, които ще стартират да си купуват партии. Това ли желаеме “, попита проф. Герджиков.

По мотив предлагането на Движение за права и свободи за 0 лв. дотация, само че и за въвеждане на американския модел на финансиране на партиите проф. Огнян Герджиков изясни:

„ Американският модел е доста друг. Американското общество е напълно друго. Не може „ жабата видяла, че подковават коня и тя вдигнала крайник “. Това са напълно разнообразни системи - и политически, и правни “.

Той е уверен, че с понижените дотации има заплаха бизнесът и олигарсите да стартират да диктуват законите, по които да живеем.

Юристът и някогашен длъжностен министър председател проф. Георги Близнашки се съгласи изцяло с казаното от проф. Огнян Герджиков:

„ Това ще бъде един тежък удар върху плуралистичната народна власт в България, един удар с доста тежки последствия. Жалко, че политическите фактори в желанието да се уязвят взаимно потеглиха да се надиграват навръх тази плоскост… Изправени сме в една доста нелепа обстановка. Тя беше провокирана от Корнелия Нинова, която потегли да основава нервност към тези средства, които се оказаха, че непозволено са разпределени - един механически въпрос в последна сметка, а те взеха решение да го експлоатират за политически цели.

В последна сметка се стигна до тази трагична обстановка, която в действителност може да има доста тежки последствия в бъдеще… Бойко Борисов е доста добър на полето на популизма. Той не може да остави някаква си Корнелия Нинова да го надиграе, само че би трябвало да преглътнат и двамата своите упоритости да се надлъгват и да се отиде към едно решение, което е в действителност национално отговорно “.

„ С понижените дотации партиите ще бъдат сложени до стената и ще се откриват благоприятни условия за директно или индиректно влияние върху нашия политически живот от вътрешни или непознати фактори, които по принцип са нелегитимни “, уверен е също проф. Близнашки. Той акцентира:

„ Нашата система е европейска и изобщо не може да се приказва за въвеждане на американски вид финансиране “.

Според Близнашки естествен размер на партийните дотации е 3-4 лв.:

„ България не е богата страна, тъй че би трябвало да слезем към долните граници, а не да се надува партийният бюджет “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР