Снимка Булфото, архивПрезидентът Румен Радев заяви, че е крайно време

...
Снимка Булфото, архивПрезидентът Румен Радев заяви, че е крайно време
Коментари Харесай

Радев: Трябва нов модел на финансиране при малките и средни предприятия

Снимка Булфото, списък

Президентът Румен Радев съобщи, че е извънредно време за нов модел на финансиране на иновационната активност, изключително за стимулиране на дребните и междинните предприятия, с цел да може България действително да трансформира своята стопанска система, написа

Това сподели държавният глава на онлайн церемонията, на която беше показан шестнадесетият годишен отчет на форума Иновации БГ на тематика " Иновации и стопански напредък ". Наградени бяха и спечелилите в Националния конкурс за най-иновативно дружество на годината, които се организират под негов патронаж, оповестиха от прессекретариата на президента.

Радев е отбелязал, че през 2020 година творчеството и стремежът за развиване на българските иноватори са мотор за иновационна интензивност, вследствие на което са открити нови пазарни ниши и са стартирали производствата на нови произведения и даването на изобретателни услуги. По думите на президента до момента в който за едни пандемията е била опрощение и причина за застой, то за други български предприятия рецесията е ускорила реализирането на нови хрумвания и новаторски действия в бранша на патентите и потребните модели, където е маркиран пик за 10-годишен интервал.

България е на 37-о място в класацията на Глобалния иновационен показател 2020 и по думите на президента представянето на страната ни се усъвършенства значимо по отношение на 2012 година по експорт на технологии и познание, а в развиването на цифрова инфраструктура се подрежда измежду най-бързо разрастващите се бизнес хъбове в Европа. " Горд съм с достиженията на българските компании и разработчици, които постоянно създаваха и внедряваха нови артикули в съкратени периоди, запазвайки високо качество ", е показал Румен Радев.

Държавният глава е отбелязал, че макар тези триумфи, за поредна година бизнесът и задграничните вложители са тези, които финансират огромната част от нововъведенията, а България към момента е измежду така наречен " плахи иноватори " в Европа и след нея в тази група е единствено Румъния. Тенденцията разноските за научноизследователска и развойна активност в националните стратегии, където е заложен размер от 1,5 % от Брутният вътрешен продукт, да се неглижират и редуцират се резервира. През 2019 година тези разноски са в размер на 1 милиарда лева, равни на 0,84 % от Брутният вътрешен продукт, до момента в който в страните от Европейски Съюз са 3 % и повече.

Президентът е подчертал, че българските предприятия имат воля, сила и голям капацитет в региона на нововъведенията и научноизследователска и развойна активност и могат да се развиват и да допринесат за още по-голям общ растеж.

Според Румен Радев при навреме отчитане от държавното управление на трендовете през 2020 година и целеустремено подкрепяне на иноваторите, както в редица европейски страни, резултатите за страната ни в този момент щяха да бъдат напълно разнообразни. Държавният глава е отбелязал също, че краят на 2020 година бележи завършека на втория програмен интервал след приемането на страната ни в Европейски Съюз, само че за жалост Европейското иновационно табло регистрира, че у нас не се осъществя прогрес.

Президентът Радев е изразил вяра, че държавната администрация, учейки се от триумфите и от позволените недостатъци, ще успее да построи потенциал за обмисляне и ръководство на действителната стопанска система в интерес на българската страна и нейните жители, да отстрани пречките пред бизнесмените и иноваторите и взаимно с локалната власт да работи за отмерено развиване на страната.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР