Снимка Булфото, архивГражданското сдружение Инициатива Правосъдие за всеки /ИПВ/ ще

...
Снимка Булфото, архивГражданското сдружение Инициатива Правосъдие за всеки /ИПВ/ ще
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки иска оставката на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет

Снимка Булфото, списък

Гражданското съдружие Инициатива " Правосъдие за всеки " /ИПВ/ ще изиска оставката на парламентарните избраници на Висшия правосъден съвет като крачка за решение на проблемите в ръководството на правосъдната власт. Това ще бъде оповестено на митинга довечера пред Съдебната палата, проведен от сдружението, след което той ще се слее с общия девети подред цивилен митинг на площада пред президентството, написа dnevnik.bg.

" Правосъдие за всеки " - сдружението, което свика първия митинг на 9 юли - в деня на влизането на въоръжените охранители на основния прокурор в президентството, се занимава експертно с проблемите на правосъдната власт години наред, а през 2015 година внесе гражданска подписка в Народното събрание със 7 хрумвания за промени в конституцията, от които тогава бе призната една - за явното гласоподаване във Висш съдебен съвет.

За пет години се видяха систематичните неточности в устройството на прокуратурата, видя се, че е сбъркана конституционната рамка и това са измежду приините за гражданските митинги, наред с съответните дейности на основния прокурор от последните седмици, които предивзикаха гражданския яд, разяснява ръководителят на сдружението Велислав Величков. На конференция през днешния ден той дружно с юрист Емил Георгиев излжиха пакет от промени на конституцията, които тази вечер ще показват на жителите, а в понеделник ще внесат при президента в границите на консултациите за промени на главния закон, инициирани от президента.

осъществявайки методическо управление над всички прокурори, е една от концепциите в пакета промени. Мотивът - че длъжността се е трансформирала в паралелна институция на прокуратурата, което опонира на предписаното в конституцията устройство на прокуратурата да подхожда на устройството на съдилищата. Съответствието е налице на долните равнища, не и на висшото равнище на прокуратурата. Предлага се вместо длъжността основен прокурор да се вкарат в Закона за правосъдната власт длъжностите началник на Връховната касационна прокуратура /ВКП/ и началник на Върховната административна прокуратура /ВАП/, способени единствено в съответните две прокуратури. Към тях да се образуват препоръки, които да издават " наложителни кардинални наставления " за точното и еднообразно използване на закона, без да се месят в работата на по-долустоящите прокуратури. Така ще се възвърне логиката на кючовата норма в конституцията /член 127/, която приказва за " Прокуратурата на Република България ", не и за основния прокурор.

Според юристите на " Правосъдие за всеки " за такава смяна не е належащо Велико Народно заседание, защото не се размества салдото на управляващите.

С това предложение " Правосъдие за всеки " напомня на политическите партии, че намаляването на парламентарната квота е техен избирателен ангажимент, персонално Цветган Цветанов през 2009 година се кълнеше, че ГЕРБ ще реши този въпрокс в сходство с рекомендациите на Съвета на Европа, само че откакто дойдат на власт, избират да запазят опциите си за вкарване на повече партийни инсайдери вътре в правосъдната власт.

Сега " Правосъдие за всеки " предлага два разновидността според от това дали ще има политическа воля за привикване на Велико народно събрание.

Ако не се свика Велико народно събрание, парламентарната квота на Висш съдебен съвет да се понижи от 11 на 5-има, като трима от тях се резпределят в прокурорската гилдия и двама в съдийската гилдия.
Тази смяна може да се одобри и от елементарния парламент. Така се реализира задачата Народното събрание /политическата власт/ да няма блокиращо-управляваща квота във Висшия правосъден съвет. Каквато има в този момент с 11-членно посланичество, разпределено 6-има в съдийската и 5-има в прокурорската гилдия, което опонира и на логиката на правосъдната самостоятелност, и на рекомендациите на Венецианската комисия правосъдната власт да бъде ръководена от съдии, определени от съдии.

Ако бъде свикано Велико народно събрание, сдружението предлага вид за закриване напълно на прокурорската гилдия и Висш съдебен съвет остава да работи като " правосъден съвет ", в който прокуратурата няма място, защото е страна в процеса, аналогично на адвокатурата, която също няма място.
А вместо прокурорска гилдия на Висш съдебен съвет да се основат два прокурорски съвета към ръководигелите на ВКП и ВАП, които да дават отговор за назначенията и кадровото израстване и да наблюдават за идентичното приложение на закона.

и прекосяването им към съотвените съдилища съгласно подсъдността на престъпенията е третото предложение на " Правосъдие за всеки ". Според специалистите на сдружението това може да стане с промени в Закона за правосъдната власт.

А първоначално - реакцията на парламентарните партии на поисканата оставка на тяхната квота във Висш съдебен съвет ще покаже, разяснява Велислав Величков по какъв начин се отнасят те към обстоятелството, че с гласа си са формирали ядрото на чугуненото болшинство в съвета, което служи най-много за налагане на волята на основния проурор в ръководството на правосъдната система.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР