Снимка: БТАДнес депутатите откриха новата сесия на 48-ото Народно събрание.

...
Снимка: БТАДнес депутатите откриха новата сесия на 48-ото Народно събрание.
Коментари Харесай

Партиите представиха традиционните си декларации. Ще се разберат ли депутатите и какво научихме от тях?

Снимка: Българска телеграфна агенция
Днес депутатите откриха новата сесия на 48-ото Народно заседание. Те възобновяват работата си след коледните и новогодишните празници. В началото на съвещанието народните представители изслушаха химна на Република България, както и химна на Европейския съюз. Единствено парламентарната група на „ Възраждане “ седна до момента в който звучеше химна на Европейски Съюз.

След чуването на химна парламентарните групи показаха обичайните си заявления за начало на новата сесия.
 Николай Денков Снимка: Николай Денков/ Източик:БТАПП:Най-важното, което можем да свършим през тази сесия, е да изберем постоянно държавно управление
В декларация от името на ПГ на „ Продължаваме Промяната “, изчетена от Николай Денков, се показва, че от Политическа партия са походили по метод, който е друг от всичко, което е правено досега и се засяга оферти план на Декларация за установяване на предпочитаните национални цели и задания пред 48-ото Народно заседание и ограниченията, нужни за тяхното реализиране.

Проектът, импортиран от Политическа партия, бе включен като точка втора от седмичната стратегия за петък – 6 януари.

„ Потърсихме единственото нещо, което би могло да ни сплоти като парламентарни групи, пробвайки се да комбинираме задачите и дилемите, които бихме могли да осъществим през идната година “, означи Денков.

Той цитира параграф от импортирания план на декларация, в който се споделя:

„ Водени от общата отговорност за бъдещето на Република България предлагаме на всички политически сили обединяване към следните предпочитани национални цели: развиване на конкурентна и новаторска стопанска система, гарантиране на национална сигурност и господство на правото, реализиране на енергийна самостоятелност и стабилно развиване, понижаване на неравенствата и достъп до качествено обучение и опазване на здравето. С кой от тези цели не сте съгласни “, попита номинираният за министър председател Николай Денков.

Той попита депутатите в пленарна зала по какъв начин си показват реализацията на третия мандат и уточни, че в случай че не могат да отговорят на този въпрос, би трябвало да кажат ясно, че през цялото време на това Народно заседание са работили, с цел да завърши най-бързо то своя живот и да отидем на избори.

„ Когато започнеш парламентарния живот с промени на Изборния кодекс и по-късно отхвърлиш всички благоприятни условия за сформиране на постоянно държавно управление, това значи, че през цялото време си се готвил за избори “, означи Николай Денков.

 Христо Иванов
Демократична България: Време е за вяра
„ Време е да погледнем хоризонта на вярата. Да излезем отвън дребните си партийни егоизми и персонални вендети и да погледнем към бъдещето, което България може да има. Няма да има решение на нито една рецесия, без да дадем вяра “. Това съобщи от парламентарната естрада ръководителят на „ Демократична България “ Христо Иванов.

„ Пред България няма просто бездна, ние изчезваме, след 10 години няма да ни има – това всичко са безотговорни страшилки и в случай че ние се поддадем на тях, могат да се трансфорат в самосбъдващи пророчества “, уточни Иванов и добави изрично, че на нас ни би трябвало самочувствие, посока и вяра.

„ Започва да се случва една огромна промяна – икономическа, софтуерна, институционална “, сподели водачът на Демократична България. Според него тя крие в себе си опасности. Затова би трябвало да се подхожда деликатно, с цел да може тя да се случи тъй че да подхожда на нашата еднаквост, обичай и упования.

„ Този парламент би трябвало да излъчи държавно управление, само че не какво да е, а то би трябвало да е способно да взе участие и да води страната в тази промяна, държавно управление, което да може да прави промени “, безапелационен бе Христо Иванов.

За целите на Демократична България, ръководителят уточни:

„ Ние изброихме цели, свързани със сигурността, дипломацията, защитата, енергетиката и се радваме, че даже и в този парламент, в комплицираната обстановка, в която се намираме, част от тези цели започнаха да намират опция да бъдат осъществени. Ще продължим да се движим по този дневен ред “.

По думите му приоритет остава и енергийната самостоятелност на страната. Демократична България приканва служебното държавно управление да употребява обстановката със глобите против Руската федерация и да преразгледа концесията на „ Росенец “.
 Корнелия Нинова На фотографията: Корнелия Нинова/ Източник: БТАБСП: Да се опитаме да сложим завършек на лобизма в българския парламент
В декларация от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни главните цели на партията през новата година. Сред тях са:

Подкрепа на страната за раждането на всяко дете, безвъзмездни медикаменти и учебници за деца, детско здравеопазване; майчинството да е толкоз, колкото и минималната заплата. Младите хора до 26 години да бъдат освободени от налози. Закони за отдалечената работа, която се наложи в последните години поради рецесиите и по този начин нататък, енергийни помощи за най-бедните, преизчисляване на пенсиите и за продължаваща държавна поддръжка за българската стопанска система и приемане на законите по Плана за възобновяване и резистентност.

„ Забелязваме нещо в последните седмици! Зад фасадата: „ План за възобновяване и резистентност “ стартират да се прокарват лобистки закони, които нямат нищо общо с условията на Европейска комисия, на Европейски Съюз и на проекта, който сме подписали “, предизвести Нинова и прикани: „ да се опитаме да сложим завършек на лобизма в българския парламент “.

Нинова уточни като огромен проблем пред обществото ни и отношението към локалната власт. Според нея, част от налозите, събирани от общините, би трябвало да остават при тях.

Относно правосъдната промяна, тя съобщи.

„ Години се нищи тази правосъдна промяна. Такава дъвка е години наред! Като ластик се опъва на всички места и по всички студия. Ами да вземем да я създадем най-сетне и да се завърши с този въпрос “.

„ Трябва да поставим оптимални старания на всички институции да станем член на шенгенското пространство. Незаслужено обидната позиция към България да не бъдем одобрявани в Шенген би трябвало да бъде поправена с общите ни старания “.

„ Препотвърждавам позицията на Българска социалистическа партия за България във връзка с Украйна. България да се въздържа от интервенция там “. Страната не трябва да приема украински войски на българска територия, уверена е Нинова.
 Мустафа Карадайъ На фотографията: Мустафа Карадайъ/ Източник: БТАДПС: Това, което би трябвало да ангажира отговорността на всички ни, е третият мандат
Без значение какви биха били последствията за рейтинги и изборни резултати, отговорността пред обществото и бъдещето на страната изисква да намерим решение за постоянен кабинет с явен небосвод и съответни задания за осъществяване, съобщи в декларация от парламентарната естрада водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

По думите му хората чакат от партиите да не се провалят в опита си за постоянен кабинет.

Лидерът на Движение за права и свободи дефинира миналата 2022 година като невиждана и уточни войната в Украйна, инфлацията и следващите несполучливи избори. Той счита, че още с избора на ръководител на Народното събрание политическите сили са били сложени пред изпитаните. Карадайъ акцентира още веднъж, че хората чакат партиите да преодолеят политическата рецесия.

Лидерът на Движение за права и свободи сподели, че недоверието на обществото към Народното събрание не може да се реши с избори.

„ Преди идващите избори, които най-вероятно ще са предварителни, политиците би трябвало да успеем да покажем нов модел на ръководство и нов метод за решение на проблемите на хората “, счита Карадайъ. Той посъветва партиите да извлекат поука от политическата рецесия през последните две години.

В началото на декларацията си Мустафа Карадайъ пожела здраве и удача през новата година, вярата да не напуща депутатите и с общи старания да се преодолеят рецесиите. Той уточни, че се навършват и 33 години от основаването на Движение за права и свободи от Ахмед Доган. Със основаването на партията доктор Доган трансформира в съществена философия заетостта, означи Карадайъ. Той поздрави всички членове и симпатизанти на Движение за права и свободи.
 Стефан Янев На фотографията: Стефан Янев/ Източник: БТАБългарски напредък: Ако предлагаме смислени решения, хората ще ни поддържат
За „ Български напредък “ българският парламент е място за разговор, взаимоотношение, предложение, търсене и отстояване на решения в полза на българските жители. Това сподели в декларация от парламентарната естрада водачът на партията Стефан Янев.

„ Трябва да променим и метода си на говорене, и метода си на мислене. Ако предлагаме смислени решения, хората ще ни поддържат “, посочи той.

Съставянето на държавно управление е главната задача пред Народното събрание. Алтернативата са предварителни избори, уточни Янев и прикани не да се търсят оправдания, а да се търси метод тази задача да се извърши.

Лидерът на „ Българско напредък “ моли още да се замислим „ дали земята в рамките на Република България, която въплъщава понятието татковина, е наследена от нашите предци, или е взета като заем от нашите деца и внуци “.

„ С мисълта за бъдещето би трябвало да сме в положение да формулираме нашите решения “, заключи Стефан Янев.
 Костадин Костадинов На фотографията: Костадин Костадинов/ Източник БТА„ Възраждане “: Този парламент е с доста къс политически небосвод
От идната седмица започваме един обществен референдум, на 11 януари започваме събиране на подписи за опазване на българския лев. Това се показва в декларация на ПГ на „ Възраждане “, прочетена от водача на партията Костадин Костадинов в пленарната зала.

Ще обиколим улиците, селата, градовете на България, ще беседваме с нашите сънародници и ще желаеме от тях едно само нещо – да ни поддържат в борбата на „ Възраждане “ за независимост, за правото ни на избор, за правото на народна власт, съобщи Костадинов.

Костадинов сподели, че нормално при започване на всяка една нова сесия на Народното събрание парламентарните групи оповестяват своите законодателни цели за идната парламентарна сесия, единствено че в сегашния миг се намираме в обстановка, в която едно сходно нещо ще бъде ярка форма на политическо двуличие, защото този парламент е с доста къс политически небосвод.

По думите на Костадинов при започване на работата на този парламент са се пробвали да слагат един доста кардинален въпрос, който касае основите на съществуването на всяка парламентарна народна власт, република и посочи, че тази основа се базира на свободата и демокрацията. Свободата да правиш своите лични избор и най-важния избор – не да правиш това, което искаш, а да не правиш това, което не искаш, и демокрацията, при която болшинството да дефинира развиването на съответната страна, разяснява Костадинов. Според него се оказва, че в България този пиедестал е нарушен.
 Тома Биков На фотографията: Тома Биков/ Източник: БТАГЕРБ- Съюз на демократичните сили
Третият мандат е спешен, той е ексцентричен и също би трябвало да бъде употребен оптимално добре, с цел да решим политическата рецесия. Това сподели Тома Биков в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Биков уточни, че третият мандат би трябвало да бъде конструиран рационално съгласно действителностите, а не съгласно фантазиите и очакванията.

В декларацията Биков посочи, че през миналата сесия на Народното събрание е била пропусната сериозна опция политическата рецесия да откри своето решение с отхвърлянето на предлагането за държавно управление с първия мандат, отпред с проф. Габровски. Той добави, че първият мандат освен има максимален късмет за реализиране, само че би придал най-силна легитимност на едно ръководство.

„ ПГ на ГЕРБ-СДС беше подготвена на взаимни отстъпки и тя направи тези взаимни отстъпки като предложи неполитическо държавно управление, което да удовлетвори настояванията на оптимално необятен кръг политически сили “ уточни Биков.

„ Надяваме се, че през актуалната сесия ще сложим началото на края на политическите нововъведения “, сподели Биков.

По думите му политическите нововъведения са в основата на тежката неустойчивост, в която се намира българското общество. Иновациите от вида на възвръщане на политическо принуждение, политическо гонене на съперника, искане за заличаване на политическия конкурент би трябвало да приключат, добави той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР