Снимка: БТА Абонатите на ВиК - Варна няма да останат

...
Снимка: БТА Абонатите на ВиК - Варна няма да останат
Коментари Харесай

Голяма ВиК авария отново във Варна, ГЕРБ в града искат оставки

Снимка: БТА

Абонатите на ВиК - Варна няма да останат без вода, те още веднъж ще бъдат превключени на аварийно водоподаване до цялостното премахване на повредата, настояват от ВиК сдружението. 

Още след пробива на тръбата през април управлението на водоснабдителното сдружение внесе в " Български ВиК холдинг " АД отчет за положението на водопровода, който аварира за пети път в региона на паметника на Българо-съветската дружба, напомнят от ВиК. Компанията желае да бъдат отпуснати средства за спешно премахване на стъклопластовата тръба в рисковия сектор и слагането на доста по-устойчива железна тръба, написа в известието на ВиК.

Причините и при тази повреда са същите. Към грешките, позволени още при проектирането, се наслагват наклонът на терена, вероятните придвижвания на земните маси и подкопаването на обособени сектори вследствие на застрояването и придвижването на тежка механизирана техника, обслужваща градежите.

Този сектор на магистралния тръбопровод е строен по стратегия ИСПА от 2005 до 2007 г и е прераден за употреба на " ВиК - Варна " ООД през 2008 година, напомнят от ВиК.

Снимка: БТА

В годините сдружението е подхванало местни ограничения за попречване на съществени провали при авариране на съответния сектор, част от които е и системата за автоматизирано затваря крановете за водоподаване при внезапен спад на налягането, провокиран от пробив на тръбата.

Заради следващата огромна повреда в квартал " Бриз " през днешния ден, от пресцентъра на ГЕРБ във Варна разпространиха до медиите писмо, с което централата н астоява за незабавната оставка на шефа на " ВиК - Варна " ООД инж. Веселин Русев.  

Снимка: БТА

От ГЕРБ показват, че инж. Русев би трябвало да подаде оставка и поради " очевидната професионална отпадналост да се оправи с проблеми, свързани с осъществяването на водния план на Варна, чиято стойност е към 140 милиона лв.. От партийната централа напомнят, че шефът на " ВиК " бе назначен на този пост при започване на тази година от служебното държавно управление.

Тъй като водното сдружение е с 51 % държавно присъединяване, от ГЕРБ желаят и оставката на министъра на районното развиване и благоустройството Иван Шишков . При повредата през април Община Варна изиска от министър Шишков да бъде осъществена незабавна инспекция на положението на водопровода. " Такава не е направена досега. Заради това безучастие настояваме той да бъде отхвърлен ", се споделя в писмото на варненската централа на ГЕРБ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР