Снимка Би Ти ВиДжамиите са световни паметници на културата, както

...
Снимка Би Ти ВиДжамиите са световни паметници на културата, както
Коментари Харесай

Боил Банов: Джамиите са световни паметници на културата, както Желязната църква в Истанбул

Снимка Би Ти Ви
Джамиите са международни монументи на културата, както Желязната черква в Истанбул ”, разгласи министърът на културата Боил Банов пред Би Ти Ви.

Миналата неделя с тържествена гала в Истанбул беше открита реставрираната Желязна черква. Тя е ремонтирана с турски средства на стойност повече от 15 млн. турски лири.

По време на откриването турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че у нас „ се намират също и доста джамии, бани и мостове от османския интервал ”, които се нуждаят от реституция.

По думите на министъра на културата все още страната ни няма формален ангажимент да реставрира джамии у нас, само че това е „ най-естественото ”.

„ Иначе ще се окажем в обстановка, че Турция е доста по-толерантна към разликата в сравнение с България – нито това е по този начин, нито бива по този начин да се възприема ”, безапелационен е Банов.

Много планове от културната стратегия за българското европредседателство бяха отказани. По думите на Боил Банов плановете, които ще бъдат показани на европейските посетители са подбрани извънредно деликатно и при безспорна бистрота.

„ С шест месеца ни се редуцира времето, в което поехме председателството. Тези шест месеца, които имахме – те се изпариха ”, безапелационен е Банов.

Клипът за европредседателството

Българският клип, с който представяме страната си в Европа по време на европредседателството, беше подложен на критика в обществените мрежи, тъй като се появи информация, че цената му е 200 хиляди лв..

„ Нямам какво да кажа – не ми е забавно. Такива популистки изявления в никакъв случай не са ми били забавни ”, разяснява Банов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР