Снимка: БГНЕС / Цецка Цачева и шефката на Агенцията по

...
Снимка: БГНЕС / Цецка Цачева и шефката на Агенцията по
Коментари Харесай

Шефката на Агенцията по вписванията е разследвана за натиск върху служители


Снимка: БГНЕС / Цецка Цачева и шефката на Агенцията по вписвания Габриела Козарева

Изпълнителният шеф на Агенцията по вписванията Габриела Козарева е разследвана за напън върху чиновници, които са подали сигнали в Инспектората на Министерството на правораздаването. Това научи Скандал от правосъдното ведомство. Инспекторатът към този момент прави инспекция по случая. Козарева е от квотата на "Атака " на Волен Сидеров и доближена до Движение за права и свободи, писаха медии.

Над 10 адвокати ще бъдат уволнени от ведомството. Заповедите за отстраняването им към този момент са подготвени. Това са чиновници, които главно са свързани с регистрацията на компании.

Това по никакъв начин не е инцидентно, тъй като от няколко дни в институцията има голямо напрежение поради голям брой сигнали за напън върху работещите. В тях се сигнализира за това, че служителите се принуждават да подценяват законите по време на работа, обслужвайки ползи на съответен бизнес кръг.

Припомняме ви, че предходната година Агенцията по вписвания влезе във фокуса на медийното внимание с два скандала-блокирането на Търговския указател и последващото разпределяне на бонуси в размер на 700 000 лева

„ Месеци след абсурда със срутва на регистъра, започнаха да се постановат нови правила за работа. Тези нови правила обаче подценяват главните закони и дефинират господство на вътрешни заповеди на управлението на ведомството над законовите разпореждания. Новоназначеният изпълнителен шеф издаде правила, съгласно които чиновниците, водещи регистъра, са в цялостно послушание на управлението и са длъжни при регистрирането на компаниите да се водят преди всичко от съответните разпоредби на висшестоящите, пренебрегвайки експлицитните законови условия “, описаха възмутени чиновници.

Уточняваме, че Търговския указател се сътвори през 2008г., като регистрацията на компаниите мина от окръжните съдилища към Агенция по вписванията. От 2018г. към комерсиалния указател се причисли и воденето на регистъра на НПО-тата. По този метод се целеше основаване на по-бърза и съответна процедура при регистрацията на лица, които ще правят комерсиална активност. За задачата бяха признати законови разпореждания, които тъкмо и ясно дефинираха предпоставките, които са нужни с цел да се записва търговец или сдружение.

„ Над 10 години комерсиалния указател работи при ясно избрани правила, посочени в закона, като най – върховен акт на правовата страна. Сега обаче на чиновниците се постанова да работят пренебрегвайки закона, по инструкции и насоки на ръководителите на организацията. Така се открива опция за основаване на порочна процедура да се записват компании или да се вписват промени по техните партиди с предимство или с благословията на мощните на деня стопански групировки и под действителната опасност от политически напън “, сигнализират те.

По думите им от известно време в Агенцията се вършат опити да се оказва напън при взимане на решение от страна на юристите, които записват компаниите и НПО-тата.

Отдавана в медийни изявления се разяснява, че посредством операции и опити за въздействие върху чиновниците в комерсиалния указател мощните на деня си разчистват стопански сметки. За такива произволи в този момент се дава зелена светлина, като се дава опция на самите шефове във ведомството да насочват решенията на чиновниците си напълно законно, посредством вътрешни правила. Всичко това се случва на фона на опитите на страната да ограничи корупцията и да обезпечи сигурност при бизнес начинанията, както и основаване на гаранции за високо развито гражданско общество.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР