Снимка БГНЕС Министър на енергетиката и природните ресурси на Република

...
Снимка БГНЕС Министър на енергетиката и природните ресурси на Република
Коментари Харесай

Турция взима 1,2 млрд. долара заем от Световната банка за газова инфраструктура

Снимка БГНЕС
Министър на енергетиката и естествените запаси на Република Турция Берат Албайрак даде просторно изказване за медиите след церемонията по сключване на съглашението за финансиране разширението на газовото вместилище край езерото Туз гьолю, предава Haberturk, представен от БГНЕС.

За следващия стадий от строителството на газовото хранилището бе контрактувано финансиране от Световната банка и Азиатската банка за инфраструктурни вложения в размер на 1,2 милиарда $. Според Албайрак планът ще се трансформира във значим източник на финансови доходи за Турция. „ Целта ни е да се превърнем в районен център на търговията с природен газ, като постигнатото съглашение за финансиране разширението на хранилището е значима стъпка в тази посока “, съобщи той.

Албайрак дефинира като извънредно удобни изискванията по връщането на заема и изрази удовлетворение си от контрактуваните ниски равнища на лихви. По думите на министъра, досегашният потенциал на хранилището от 550 млн. куб. метра природен газ ще бъде нараснал до 5,4 милиарда куб. метра, а оптималният дневен рандеман ще доближи 80 млн. куб. метра. Заедно с плануваното уголемение на газовото хранилището край Силиври ще бъде доближат общ потенциал от 10 милиарда куб. метра. За съпоставяне потенциалът на основаното през 1974 година газово вместилище в Чирен възлиза на 550 млн. куб. метра, а оптималният дневен рандеман е 3,2 млн. куб. метра.

Албайрак акцентира, че напоследък Турция форсира построяването на енергийни планове и изброи Трансанадолския газопровод, Турски поток, както и стотици други към този момент пуснати в употреба по-малки планове за полутечен природен газ (ВПГ) и газификация на обекти. Турският министър на енергетиката добави, че кредитните институции са взели позитивно решение по заема точно по време на изборите в Турция и явно имат доверие в стабилността и икономическите вероятности на страната. Според него, политическата непоклатимост е тази, която поражда доверие и притегля задграничните вложители. Още повече през последните 30 години турската страна е положила съществени старания за либерализация на бранша. „ Турция води предвидима политика и върви напред с уверени стъпки. Инвеститорите и интернационалните финансови институция добре виждат това. Енергетиката е измежду предпочитаните области, като поставяме специфични старания за създаване на подобаваща високотехнологична енергийна инфраструктура “, добави Албайрак.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР