Снимка: Атанас Скатов, фейсбукПричина за смъртта на българския алпинист Атанас

...
Снимка: Атанас Скатов, фейсбукПричина за смъртта на българския алпинист Атанас
Коментари Харесай

Официално: Скъсано въже е причината за кончината на Атанас Скатов

Снимка: Атанас Скатов, фейсбук

Причина за гибелта на българския планинар Атанас Скатов е скъсано въже. Това се вижда от документите, издадени в град Скарду, Гилгит Балтистан, самостоятелна област, където се намира планината Каракорум и оповестени от .

Първоначално мениджърите на експедицията твърдяха, че техническа неточност, която Скатов е позволил при промяната на осигуровките, е довела до съдбовния случай.

В документа, публикуван от болничното заведение в Скарду ясно е записано:

" Атанас Георгиев Скатов, народност - България.
Загинал на 5 февруари, до момента в който слиза от лагер 3 към базов лагер. Причина - разкъсване на обезопасявящо въже. "





Организаторите на експедицията дни наред уверяваха всички, че не става дума за скъсано въже, тъй като са чисто нови и навскякъде разпространиха версията за техническата неточност на Скатов.

Днес обаче не успяхме да се свържем с представителя на компанията Канушур Гурей.

Преди два дни в обществените мрежи американецът Колин О`Брейди, който също е част от експедицията разгласява последната фотография и последния диалог със Скатов.

" Направих тази фотография на моя другар Атанас Скатов тъкмо в 8:30 часа в петък, преди да напусна Лагер 3, с цел да тръгне надолу. Час по-късно, до момента в който е правел същото, е паднал и намерил гибелта си. Най-лошите ми страхове се сбъднаха. Все още не мога да схващам, че го няма. Чакам го да влезе в палатката в Базовия лагер и да пусне някоя смешка. Усмивката и шегите му бях заразителни. Прегърнахме се, като си обещахме да изпием по едно вечерта в Базовия лагер, когато и двамата се върнем. Това ще е последният ми спомен от моя другар. "

Според здравното умозаключение кончината на българина е настъпила поради голям брой контузии на главата и фрактури по тялото, породени от рухването.

Атанас Скатов стана 86-ата жертва на свирепата планина и каракорумския връх.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР