Снимка: архив, Булфото От прясното месо, добито за лична консумация,

...
Снимка: архив, Булфото От прясното месо, добито за лична консумация,
Коментари Харесай

Заради чумата: Никаква сланина, суджуци и други подобни

Снимка: списък, Булфото
От прясното месо, добито за персонална консумация, не би трябвало да се създават луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и други артикули.

Това гласят препоръки на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) за ограничение на болестта с африканска чума по свинете.

" От нея не могат да бъдат наранени хора, само че вследствие на наложителните рестрикции икономическите последствия за браншовете “Свиневъдство ” и “Месопреработка ” могат да бъдат обилни ", оповестиха от БАБХ, представени от Dnes.bg.

Ако преди да заколят свиня, стопаните виждат признаци като загуба на вкус, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани придвижвания, кървава диария или забележими подкожни кръвоизливи, неотложно да уведомят ветеринарен доктор и да спрат с обработката на натрупа.

Задължението важи и в случай че по време на кръвопролитие се открият кръвоизливи по целия мъртвец, насъбрана кървава течност в корема и гръдния панер, почернял и уголемен далак, дребни червени петна от кръвоизливи по бъбреците.

Експерите поучават всички участници в клането да подхващат хигиненни ограничения, с цел да не разнесат вируса до домовете си.

Домашните прасета не би трябвало да се хранят с боклуци, в това число кухненски, съдържащи останки от свинско месо или артикули от свинско месо. Прясното месо и вътрешните органи би трябвало да се преработят термично дружно с костите до цялостно подготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

За сланината е наложително да премине термична обработка като варене или стопяване на мазнините до приемане на пръжки и свинска мехлем.

" Замразеното свинско месо е евентуален източник на разпространяване на вируса, заради което не би трябвало да напуща дома на притежателя ", гласят още препоръките на организацията по храните.

В случаи на дране на закланите прасета добитите кожи също са източник на болест и би трябвало да се заровят на дълбочина, която не разрешава изравянето им от други животни, или да се предават за заличаване.

Кръвта, стомашно-чревното наличие и другите боклуци, негодни за консумация, като нокти, козина, зурли, на мястото, където са заклани животните, се заравят или се предават за заличаване.

Междувременно стана ясно и, че първите проби, взети в провадийското село Бозвелийско, са негативни. Предстоят и втори проби, до 11 септември ще стане явен резултатът поради дългия инкубационен интервал.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР