Снимка: Ал ДжазираОрганизираното от Катар Световно първенство по футбол се

...
Снимка: Ал ДжазираОрганизираното от Катар Световно първенство по футбол се
Коментари Харесай

Футбол и политика…Мондиал 2022…Саудитска Арабия и Иран на двата полюса

Снимка: Ал Джазира
Организираното от Катар Световно състезание по футбол се оказа доста по-различно от останалите до момента. Сякаш обектът на внимание се придвижи от Европа и Южна Америка в арабския свят и по-специално в страните от Персийския залив. В своята тирада на откриването домакинът, президентът на Катар емир Тамим бен Хамад с горделивост съобщи: „ ….приветстваме ви от Катар, страната на арабите…. “

Резултатите на тимовете на двата районни съперника – Саудитска Арабия и Иран се трансфораха в основа за гневни нападки и радикализиране на, до този миг прикритите, настроения сред водачите на двете най-големи ислямски деноминации. След историческата победа на отбора на кралството над Аржентина, избухна същински национален делириум в огромните градове на страната. Улиците на Рияд, Джеда и другите огромни градове напомняха тези в България след Световното състезание в Съединени американски щати през 1994 година Нещо повече, обществените медии отразиха и настроенията в другите арабски страни от Персийския залив. Когато саудитите означиха втория надвит гол хората, събрали се в разнообразни кафенета в Кувейт, ОАЕ, Оман честваха. Обстановката приличаше на тази в Африка през 1984 година Тогава цяла Африка ликуваше, когато капитанът на френския народен тим по футбол Мишел Платини вкарваше своите исторически голове на Европейското състезание и стана за пръв път първенец на Стария континент.

Държавният глава на Саудитска Арабия крал Салман даде почивен ден на всички служители и учащи се в кралството /студенти и ученици/ по предложение на министър-председателя Мохамед бен Салман. Държавното управление на кралството съобрази работното време на служителите в другите институции, с оглед да им се даде опция да гледат мачовете на саудитския народен тим на международното състезание в Катар. Повод за това е присъединяване, само че и историческата победа на футболния тим на Саудитска Арабия над посочения за един от любимците на Мондиал 2022 тима на Аржентина с резултат 2:1. В разбор на организация Ройтерс бе маркирано, че ноември е месецът на успехите на Мохамед бен Салман. Това се дължи освен на футболната победа, само че и на даването му на имунитет от американския съд. Неслучайно обаче в саудитските медии се завъртя и фотографията на министъра на петрола на кралството, което е най-големият производител на черното злато. Става въпрос за емир Абдул Азиз бен Салман. Той, сияeщ е прегърнал брат си Мохамед, развявайки саудитското знаме. Някои специалисти смятат, че това е мощен намек за евентуалното увеличение на производството на нефта на международните тържища, откакто при започване на октомври то беше понижено.

На другия полюс е Ислямска република Иран. Загубата от Англия със 6 на 2 беше призната доста мъчително от проправителствената преса. Тя хвърли виновността за това на иранците, които са на улиците и желаят свалянето на режима, както и на Запада. В един от най-консервативните вестници „ Кихан “ излезе уводна публикация със заглавие „ Иран 2, Англия, Израел, Саудитска Арабия и предателите – 6 “. В материала на този вестник, чийто основен редактор е назначен от духовния началник Али Хаменей се споделя още: „ Поражението на Иран идва след „ седмици на нечестна и невиждана психическа война против отбора… от локални и задгранични предатели “. Вероятно се има поради мълчанието на иранските футболисти, когато бе пуснат националният химн…издигането на транспарант на трибуните с един от слоганите на протестите, а точно „ Жени, живот, независимост “…или скандирането „ Смърт на диктатора! “, който е водещият на стачкуващите, както и името на Махса Амини, чието ликвидиране възпламени протестите в страната. Друг всекидневник „ Уатанюмруз “, причисляван към изданията на консерваторите твърди, че стачкуващите са скандирали в поддръжка на футболното проваляне на Ислямската република. Те били избухвали в радостна реакция след отбелязването на британските голове, а водачи, симпатизиращи на протестите, натискали класконите на своите коли.

В обществените медии се популяризират клипове, в които се виждат мотоциклетисти в центъра на Техеран, които скандират „ шест “, правейки отпратка към броя на маркираните от Англия голове във вратата на иранския тим. Твърди се, че в град Машхад е било затворено кафене, защото поддръжката за Англия там е била доста мощна. Тя самата е била оповестена от локалните управляващи за поддръжка на протестите против властта.

В тази част на света не се организират избори или в случай че това стане, не могат да се похвалят с огромна бистрота и почтеност. В същото време Мондиал 2022 се оказва най-големия социолог. Цар „ Футбол “ слага двете районни сили в двата полюса на политическите настроения по оценка на локалните управляващи. Все отново е минал само първият кръг на футболния шампионат, остават още най-малко два мача на участниците. Добре е въпреки всичко, че жребият не сложи в една група Саудитска Арабия и Иран /това действително нямаше по какъв начин да се случи/. Ако това въпреки всичко се беше случило, щеше да бъде основана обстановка, която надалеч нямаше да бъде избрана като спортна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР