Снегът, през следващите дни, ще покрие 30-40% от територията на

...
Снегът, през следващите дни, ще покрие 30-40% от територията на
Коментари Харесай

До часове сняг ще покрие голяма част от страната, температурите ще спаднат драстично

Снегът, през идващите дни, ще покрие 30-40% от територията на страна след към 24 часа. Това съобщи синоптикът Симеон Матев пред NOVA.

Ранните часове в петък ще са с мъгли в ниските региони на страната – в котловини, низини и около водоеми. До обяд времето ще е умерено, с повече облаци в Северна България и повече слънце в южната половина на страната. От северозапад ще стартират превалявания от дъжд, които до среднощ ще обзет съвсем цялата Дунавска низина и Предбалкана. В северозападните региони се чакат до към 30 литра дъжд.

В резултат на леден атмосферен фронт ще нахлуе леден въздух, който бързо ще намали температурите. В събота още преди обяд преваляванията ще са от сняг – първо по планините, по-късно към тях и в ниската част на страната. Ще вали в друга степен и интензитет на доста места, без Югоизтока, където се чака дъжд в обилни количества. Снеговалежите ще са интензивни и с струпване в планините, в доста региони на Западна България, в Предбалкана и в Дунавската низина – най-много в Североизтока.

Метеорологичните модели предвиждат снежна завивка в края на неделния ден сред 5 и 15 сантиметра в равнините и сред 20 и 40 нов сняг сантиметра в Стара планина и масивите на Западна България.

Междувременно ще духа и мощен леден вятър, който ще е причина за навявания, изключително по планинските проходи и в Лудогорието. Поривите ще се усилват в хода на съботния ден и ще са в своята кулминационна точка в неделя. В крайните североизточни региони още веднъж са вероятни ураганни ветрове.

Дневните температури до края на седмицата ще отбележат внезапно намаляване – от пролетния период в петък сред 12 и 17-18 градуса – до зимния диапазон – сред 0 и 5 градуса в неделя.

Времето ще се успокои в неделя вечерта. Валежите ще спрат съвсем на всички места с наклонност за мразовита заран в понеделник.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР