Сн. Под тепето Жители на Пловдив за втори пореден ден

...
Сн. Под тепето Жители на Пловдив за втори пореден ден
Коментари Харесай

Нов протест в Пловдив защити лекаря, убил крадец в дома си


Сн. " Под тепето "

Жители на Пловдив за втори следващ ден излязоха на митинг в отбрана на доктор Иван Димитров, арестуван по обвиняване в съзнателно ликвидиране на апаш, нахлул в дома му.

В неделя те организираха шествие от Второ полицейско ръководство до прокуратурата в града, където хиляди скандираха " Свобода за доктора! ". Там те не съумяха да беседват с прокурор, който да им обясни аргументите за задържането на лекаря.

Демонстранти считат, че Димитров е прострелял нахлулия в дома му рецидивист при самозащита и в отбрана на брачната половинка и двете си деца.

Участващите в шествието лекари, учители, предприемачи, таксиметрови водачи, художници, общински съветници, съседи на доктор Иван Димитров и стотици други пловдивчани, които го поддържат, блокираха центъра на града за час.

Самите протестиращи се преброиха към 2000-3000 души. Протестът се озвучаваше с микрофони, мегафони и тонколони, захранвани от батерия, заяви уеб сайтът " Под тепето "

Пред събралото се голям брой приказваха сътрудници и съседи на задържания доктор Иван Димитров, който е с повдигнато обвиняване за преднамерено ликвидиране на 38-годишния рецидивист, прочут с прякора Жоро Плъха.

Хората молиха ръководещите да си зададат въпроса " какво е предиздвикало един почитан доктор, положил Хипократова клетва, да вдигне револвер против човек в дома му? ".

Освен това протестиращите питаха:

" Къде е другият апаш и за какво полицията още не го е арестувала? "

" Защо Прокуратурата и Съдът имат почивни дни? "

" Управници, по какъв начин бихте реагирали в случай че на масата беше заложен животът на вашите съпруги и деца? "

" Хора, би трябвало ли постоянно да сме на улицата и да протестираме, с цел да бъдем чути? "

Един от ораторите попита дали има адвокати на митинга и микрофонът бе даден на някогашния народен представител от " Атака " Павел Шопов, който не пропусна да каже, че партията е внасяла 3 пъти оферти за смяна в закона. " Аз самият писах за последно през 2011-а година. Нужна е смяна в института за неизбежната защита ", съобщи Шопов от трибуната пред стълбите на Второ РУП.

Чуха се претенции президентът да приложи правото си на опрощение.

Множеството се разгласи за смяна в закона. " Политиците би трябвало да трансформират закона у нас, по този начин, както е в Съединени американски щати – влязат ли в дома ти да крадат, да имаш право на самоотбрана и да не носиш никаква наказателна отговорност за това ", сподели сътрудник доктор Димитров.

Шествието от Второ РПУ до прокуратурата в Пловдив бе предвождано от патрулна кола и булевардите по маршрута му бяха отцепени. Протестиращите по този начин и не съумяха да се срещнат с дежурен прокурор.

Участниците обявиха, че демонстрациите им ще не престават всеки ден от 17.30 часа пред паметника на Съединението в Пловдив. Исканията са освобождение от ареста на доктор Иван Димитров и за приемане на законодателни промени, регламентиращи правото на самоотбрана. Подписката за такива промени към този момент е подкрепена от над 700 души, заяви БНР.

" Самият факт, че Джевизов има девет присъди и смелостта да продължава да краде, демонстрира, че нещо в нашата правораздавателна система не е в ред ", разяснява пред БНР лекар Румен Дачев, който взе участие в митинга.

" Трябва по този начин да се създадат законите, че да няма две тълкувания на едно и също нещо. Щом е влезнало в твоята къща с нож през нощта - няма за него човешки права ", сподели той. И посочи, че протестиращите ще желаят от прокуратурата да уточни обвиняването против Димитров и то да не бъде за съзнателно ликвидиране.

Протести в поддръжка на доктор Иван Димитров се организираха също в София, Стара Загора и Варна.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР