Смяташе се, че най-близката черна дупка до Земята е на

...
Смяташе се, че най-близката черна дупка до Земята е на
Коментари Харесай

Изследване: Космически черни дупки може да има по-близо до Земята, отколкото се смяташе

Смяташе се, че най-близката черна дупка до Земята е на 1560 светлинни години, само че ново изследване демонстрира, че може да има такава на към 150 светлинни години.

Черните дупки са едни от най-мощните и загадъчни обекти в познатата ни Вселена - и е допустимо да има такава доста по-близо до Земята, в сравнение с се смяташе до момента.

Проучване откри вероятни доказателства за съществуването на черна дупка в най-близкия до Земята заплеснат (отворен) звезден куп, наименуван куп Хиади, оповестява „ Евронюз “.

Данните от задачата Gaia на Европейската галактическа организация (ЕКА) разкриха най-близката известна черна дупка и втората най-близка до нас -през 2022 година - Gaia BH1 и Gaia BH2, които се намират надлежно на 1560 светлинни години и 3800 светлинни години от Земята.

Нова публикация обаче, оповестена в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, допуска, че може да има черни дупки доста по-близо до нас, на разстояние единствено 150 светлинни години.

Учени от Университета в Падуа, Италия, и Университета в Барселона, Испания, са употребявали симулации, с цел да проследят придвижването и еволюцията на всички звезди в отворения куп Хиади, които се намират на към 150 светлинни години.

Отвореният куп е цялост от стотици или хиляди звезди, които са едва свързани между тях посредством гравитационно привличане и споделят избрани характерности, като възраст или химически състав.

Резултатите от симулацията бяха съпоставени с действителните позиции и скорости на звездите в Хиадите, които към този момент са тъкмо известни от наблюденията, направени от спътника Gaia на ЕКА.

„ Нашите симулации могат по едно и също време да подхождат на масата и размера на Хиадите единствено в случай че в центъра на купа през днешния ден (или доскоро) има някои черни дупки “, споделя Стефано Торняменти, докторант в Университета в Падуа и първи създател на публикацията.

Настоящите свойства на купа Хиади са най-добре възпроизведени, когато в симулациите са включени две или три черни дупки, макар че откривателите настояват, че тези, които включват черни дупки, които са били „ изхвърлени “ от купа, към момента дават положително сходство.

Резултатите демонстрират, че в купа към момента има черни дупки или са доста покрай него, което би ги трансформирало в най-близките претенденти за черни дупки до нашата Слънчева система.

„ Това наблюдаване ни оказва помощ да разберем по какъв начин наличието на черни дупки въздейства на еволюцията на звездните купове и по какъв начин звездните купове на собствен ред способстват за източниците на гравитационни талази “, споделя Марк Гилес, член на катедрата по квантова физика на Университета в Барселона.

„ Тези резултати ни дават визия и за това по какъв начин тези мистериозни обекти са разпределени в галактиката “, добавя той.

Какво съставлява черната дупка?

Смята се, че множеството черни дупки се образуват от солидните звезди, които са претърпели детонация на свръхнова.

Масата от звездата се срутва в себе си, като се притиска във все по-тясна област, до момента в който се трансформира в обект с такава компактност, че даже светлината не може да избегне гравитационното ѝ привличане.

Тъй като черните дупки не могат да бъдат следени непосредствено със актуалните технологии, за тяхното наличие нормално се прави съмнение посредством проучване на въздействието им върху друга материя наоколо. Например, в случай че черна дупка раздра преминаваща звезда, този развой ще сътвори рентгенови лъчи, които се изстрелват в пространството и които можем да открием.

Изследванията на черните дупки се форсираха след засичането на гравитационни талази през 2015 година, които се дължат на конфликта на две черни дупки на разстояние 1,3 милиарда светлинни години. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР