Смятаме, че няма основания за искане за противоконституционност на новите

...
Смятаме, че няма основания за искане за противоконституционност на новите
Коментари Харесай

Зам.-вътрешен министър обясни какви са правомощията на частните охранители

Смятаме, че няма учредения за искане за противоконституционност на новите текстове в Закона за частната охранителна активност. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Старият закон за частната охранителна активност също планува защита на имущество и на активност. Идеята на новите текстове беше да се даде опция на кмета, в случай че реши, да организира социална поръчка за защита на урбанизирана територия. Идеята е да се обезпечи сигурността на жителите и опазването на публичния ред, само че по никакъв метод не следва да се приказва за оттегляне от страна на страната, съобщи Ципов.

Основните отговорности на охранителите са да обезпечават предварителна защита и обезпечаване на публичния ред посредством видеонаблюдение и мобилни патрули. По никакъв метод не им се вменяват осъществяване на оперативно-издирвателна активност и следствие на закононарушения. Частните охранители имат пълномощия за задържане, само че до предаване на полицията със съответния протокол, изясни зам.-вътрешният министър.

По думите му една от задачите, които се преследват с новите текстове в Закона за частната охранителна активност, е усилване на контрола.

Ципов разгласи, че частните охранители у нас са към 200 000 в 1800 компании, а чиновниците в Охранителна полиция – към 15 000.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР