Смолян. Седем кукерски състава от цялата страна ще участват в

...
Смолян. Седем кукерски състава от цялата страна ще участват в
Коментари Харесай

Смолян: Седем кукерски състава от цялата страна ще участват в празника Песпонеделник в Широка лъка на 3 март

Смолян. Седем кукерски състава от цялата страна ще вземат участие в празника Песпонеделник в Широка лъка на 3 март. Това заяви на конференция в Община Смолян Гергана Чотрева – секретар на читалището в селото, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . На брифинга участваха зам.-кметът на Смолян инж. Мариана Цекова, кметът на Широка лъка Васил Седянков, шефът на Националното учебно заведение за фолклорни изкуства – Широка лъка Стоянка Тенова и ръководителят на широколъшките песяци – Васил Калфов. Инж. Цекова съобщи, че празникът в родопското село през последните години е освен локален, само че и народен. Кметът на селото, Седянков уточни, че като кметство, задачата им е да измият улиците на селото и да ги приготвят за кукерското дефиле, както и да обезпечат оптимално доста места за паркиране на колите на стотиците посетители, които се чакат.
По думите на секретаря на читалището Чотрева, културната стратегия в дните преди празника по традиция включва доста мероприятия и към този момент е като културната седмица на Широка лъка. „ Стремим се програмата да бъде забавна и разнообразна, тъй че гостите от страната и чужбина да има какво да видят по време на визитата си в селото. Тази година програмата стартира от 28 февруари от 14:00 часа с разкриване на галерия „ Села и живо завещание.във фотообектива “, която ще бъде показана от читалището в село Смилян. На 1 март от 14:00 часа ще бъде открита галерия с детски рисунки и маски. На 2 март е обичайния празничен концерт на НУФИ, който е отдаден и на националния празник 3 март, като в него ще вземат участие и учениците от ОУ „ Никола Вапцаров “ в селото “, разясни Чотрева. Тя означи, че в неделя е същинския празник, който съответствува и с трети март. Преди Песпонеделник, ще бъде маркиран националният празник. От 10.00 часа пред паметниците на Капитан Петко челник и героите от Широка лъка ще бъдат поднесени венци и цветя. В честването ще вземат участие и деца от клуб „ Родолюбие “ от село Дъбене, с които Широка лъка работи по разнообразни родолюбиви хрумвания. В 11.00 часа ще е откриването на празника Песпонеделник и представянето на кукерските групи. „ Радва ни, обстоятелството, че с всяка последваща година от ден на ден групи изявяват предпочитание да вземат участие в празника. Поради казуса със затварянето на пътя се ограничаваме и може да се показват най-много 6-7 състава. Затруднени сме в избора, тъй като в действителност тази година имаше искащи от всички краища на страната “, акцентира Чотрева. Тя посочи, че са се спрели на шест състава от страната и несъмнено, домакините широколъшките песяци, които всякога откриват празника. Останалите участници ще са село Сушица, Карловско, за първи път ще вземат участие сформира от село Сопица, община Брезник, и село Изгрев, Благоевградско, както и останалите групи от село Богданов дол, Пернишко, село Съхране и село Турия, община Павел баня. Чотрева изрази вяра гостуващите сформира да показват забавна стратегия за селото и гостите. След представянето на кукерските групи от 12.30 ще има национално забавление с оркестър „ Калофер “, с началник Пею Маринов. И тази година поради празника пътят Смолян – Девин, в региона на селото ще бъде затворен от 11.00 до 12,30 часа, като ще се пропущат единствено коли със специфичен режим на придвижване.
Месеци преди празника, хотелите и къщите за посетители в селото са цялостни с туристи. Ръководителят на кукерския състав на домакините Васил Калфов уточни, че групата е от 24 песяци. Най-малкият тази година ще е на 5 години, а най-възрастният ще е на 45 години. „ С огромен копнеж те към този момент си приготвят костюмите. Седмица преди празника те играят в селото, ще гонят злите духове и се надяваме да е по-хубаво времето и да има по-голямо настроените на Песпонеделник “, добави Калфов. Той напомни, че празникът датира още от преди освобождението и постоянно се е провеждал в селото при започване на март, с цел да се прогонят злите сили и да се посрещне пролетта.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР