Смолян. Пловдивският митрополит Николай благослови смолянчани и пожела Бог да

...
Смолян. Пловдивският митрополит Николай благослови смолянчани и пожела Бог да
Коментари Харесай

Пловдивският митрополит Николай благослови жителите на Смолян и пожела Бог да пази града от наводнения, бури, пожари и земетръси

Смолян. Пловдивският митрополит Николай благослови смолянчани и пожела Бог да пази града от наводнения, стихии, пожари и земетръси, нашествия и междуособици и всяко зло, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . На храмовия празник на църквата „ Света вмчца Неделя “ той пожела на всички благополучие, здраве, благополучие и избавление. Негово Високопреосвещенство съобщи, че би трябвало да благодарим на Бога, че сме доживели плодородни времена на независимост на вярата. Той акцентира, че кметът на Смолян, регионалният шеф, народните представители и общинските съветници са доброжелателни към църквата. „ Те са с нея освен на празници, те са с нея компликациите и живота на църквата ежедневно, за което аз съм признателен преди всички на Бога и по-късно на тяхното високохристиянско и родолюбиво схващане. Това са хора, които са осъзнали, че не различен а вярата победи труското иго. Това са хора, които са осъзнали, че свободата на България не може да пристигна с няколко хиляди пушки. Свободата на България е отвоювана в тези пет века с двете съществени оръжия на нашия народ – вярата в бога и любовта към отечеството. Затова се веселя, че имаме такива светоуправници “, означи митрополит Николай в словото си след светата литургия.
Той поздрави всички, носещи името на света великомъченица Неделя и им пожела здраве, благополучие за тях, домовете им, фамилиите им и помоли Бог да пази България. „ Благодаря на всички, които дойдохте през днешния ден да се помолим дружно. Поздравявам всички именници и ви приканвам с чест и достолепие да носите това свято име на вашата покровителница - света вмчца Неделя “, добави митрополит Николай. Той благодари на свещениците, които служат почтено в Смолянска духовна околия, тъй като през днешния ден по никакъв начин не е елементарно. „ Злото се преумножи, малко на брой са тези, които са посветили живота на църквата. Често сме сами против стихията на злото. Няма решени на Светия синод, което да не бъде обругано, само че в Евангелието написа, че за чистия всичко е чисто. Ние осъзнаваме пътят на вярата, осъзнаваме отговорността на нашия заветен дълг да сме пастери и духовни наставници на нашия народ “, сподели още Негово високопреосвещенство митрополит Николай. Тържественото свещенодействие приключи с „ На многая лета “ изпълнена от множеството изпълнило храма на днешния празник.
След тържествената света литургия митрополит Николай подари икона на св. вмчца Неделя на регионалният шеф Недялко Славов по случай именния му ден. „ Особено съм щастлив през днешния ден да поздравя по случай именния ден регионалният шеф на Смолян. Носите свято име на дивна божия угодница и аз имам вяра, че под нейната протекция с нейното небесно покровителство Бог, който ви е сложил на високо отговорно служение като представител на страната на светската власт, в този прелестен завършек на Пловдивската епархия, вие ще следвате образеца на света Неделя и с добра съвест с кротичък дух и с обич към Бога и божия народ все по този начин ревниво и почтено ще осъществявате божественото предопределение. Ще кажете, че регионалният шеф се назначава от министър-председателя, само че ние християните знаем, че всяка власт е от Бога дадена. Ние християните знаем, какво значи власт – духовна или световна. То е на първо място единствено и само висока отговорност и доста компликации. Не е лек кръста на оня, който Бог е сложил да управлява множествата “, означи митрополита Николай. Той пожела на регионалният шеф, Божията берекет да бъди над него, неговия дом, да го пази и закриля от злополучие и неволя.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР