Смолян. Паното от смилянски фасул в Етнографската ни сбирка Смилянски

...
Смолян. Паното от смилянски фасул в Етнографската ни сбирка Смилянски
Коментари Харесай

Паното от смилянски фасул в село Смилян е завършено и ще кандидатства за Книгата на рекордите на Гинес

Смолян. Паното от смилянски боб в Етнографската ни колекция " Смилянски боб и обичайни родопски терлици " бе приключено и следва да с него да се кандидатства за Книгата на Рекордите на Гинес. Това оповестиха от Посетителски информативен център в село Смилян . През почивните дни президентът на Република България Румен Радев бе посетител на родопското село и персонално сложи финалната половинка фасулево зърно, с което броят на участниците в изработката му стана 23 045.

Идеята за направата на огромното пано от фасулеви зърна на кметът на селото Сафедин Чикуртев и инициативна група, а дизайнът на изображенията върху канавата - на локалния художник и дърворезбар Илко Велинов. Направата на паното му стартира през далечната 2006 година. Първото фасулево зърно на него е сложено от доктор Петър Фиданов, тогава регионален шеф на Смолян и понастоящем практикуващ травматолог в МБАЛ " Братан Шукеров " - Смолян. За 15 години на паното са сложени над 23 000 фасулеви зърна от хиляди локални поданици и посетители на село Смилян от близо и надалеч.

Предстои паното с размери 2,10 на 3,36 метра да бъде почистено и консервирано, след което да бъде записано като кандидатурата за регистриране в Книгата на върховете Гинес.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР