Смолян. Община Смолян за поредна година се представя на Националния

...
Смолян. Община Смолян за поредна година се представя на Националния
Коментари Харесай

Смолян: Общината участва със свой щанд на Националния събор на овцевъдите край Лясковец, събитието беше открито от оркестъра „101 каба гайди”

Смолян. Община Смолян за поредна година се показва на Националния събор на овцевъдите край Лясковец. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Емблематичният оркестър „ 101 каба гайди ” взе участие в откриването на огромното събитие. Негов водещ е Веска Бабаджанкова. Кулинари от общината подготвят известни родопски специалитети и чевермета от които пробват гостите и участниците в събора. На живописните поляни към Петропавловския манастир, гостите са привличани от невероятните аромати от майсторските чевермета на Манол Пелтеков, кулинарите Бистра и Искра Ахчийски и неповторимото сирене брънза на Салих Пашов. Мaйcтopът нa пpoчyтoтo битo cиpeнe пoкaзва зaнaятa нa дeдитe cи, cъхpaнeн oт вeкoвe. Пашата, както го назовават, още веднъж се трансформира в атракция. И битoтo cиpeнe, и бpънзaтa ca мнoгo вкycни и нямaт нищo oбщo c тeзи в мaгaзинитe, настояват гостите на събора, които се надпреварваха да опитат от специалитетите на майстора от смолянското село Бориково. Те следиха и с интерес технологията по приготвянето им.
В шатрата на Смолян се оферират обичайни родопски сувенири, рекламни материали и други В ревюто взе участие и РИМ „ Стою Шишков ” – Смолян.
Съборът, който продължава от 11 до 13 май т.г., беше публично открит от изп. шеф на Държавен фонд „ Земеделие “ Живко Живков, кмета на Община Лясковец Ивелина Гецова и съпредседателя на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Община Смолян взе участие в огромното събитие по покана на Симеон Караколев.
Насърчаването на потреблението на овчи и кози артикули и производството им от български първични материали е във фокуса на тазгодишното седмо издание на събора на овцевъдите, който се организира под мотото „ Българските храни от български първични материали “.
Националният събор на овцевъдите се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКАБ), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите и с поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
Това е най-мащабният конгрес в бранш " Животновъдство " у нас и единственият, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова просвета, обичаи, фолклор и занаяти. Форматът е без аналог в Европа и в него се включват представители на браншови организации от Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия Дания, Израел, Испания, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Чехия и Финландия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР