Смолян. Над 110 л/кв. м са падналите валежи през денонощието

...
Смолян. Над 110 л/кв. м са падналите валежи през денонощието
Коментари Харесай

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Над 110 л/кв. м са падналите валежи през денонощието на Рожен, щетите в общините Смолян и Чепеларе са само материални

Смолян. Над 110 л/кв. м са падналите превалявания през денонощието на Рожен, като това е най-голямото регистрирано количество превалявания в страната. Това съобщи на брифинг регионалният шеф на Смолян Недялко Славов след извършеното съвещание на Областния спешен щаб, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . На брифинга участваха и кметът на Смолян Николай Мелемов, старши комисар Красимир Шотаров от ГДПБЗН, представители на ОДМВР, ПБЗН – Смолян и всички институции в града. Славов означи, че преди два дни са получили прогнозата за значителни превалявания, навреме от Министерство на вътрешните работи и ГДПБЗН са отправени инструкции към спешния щаб и те са били сведени до кметовете и общинските спешни щабове. „ Мерките, които се взеха през тези два дни разрешиха да не се стига до сериозни обстановки. Получихме доста рецензии, че преекспонираме обстановката, само че предизвестията са били навременни и превантивната работа не разреши да се стига до сериозни обстановки. Очакваните превалявания бяха до 60 – 70 л/кв. м, само че места като Рожен доближиха над 110 литра и тези количества попадат в зоната на аления код, който сега е разгласен за област Смолян “, разясни Славов. Той уточни, че ограниченията, които превантивно са били взети за попречване на по-сериазни обстановки са обзор на проектите, наблюдаване на речните корите, обезпечаване на задоволително свободен размер в язовирите, които основават проблеми.
Славов акцентира, че не се е стигнало до преливане на нито един язовир в региона. „ Златоград “ и „ Пловдивци “ са много под сериозните минимуми, на язовирите „ Доспат “ и „ Цанков камък “ ситуацията също е спокойна. Въпреки изобилните превалявания не се стигна до бедстващи хора и откъснати обитаеми места. Пораженията са само материални и са наранени частни парцели и техническа инфраструктура. Най-сериозно е ситуацията в общините Смолян и Чепеларе, където е оповестено бедствено състояние, само че към този момент се възстановява обстановката “, посочи Славов. Той добави, че по републиканската пътна мрежа работят над 20 камиони и багери, които почистват срутени земни маси и камъни. „ Има затворен сектор по пътя Момчиловци – картофохранилището, кратковременно бяха затваряни републикански пътища и в този момент няма затворени пътища, а основният път Смолян – Чепеларе – Пловдив към този момент е отворен. По отношение на ел. зареждането имаше краткотрайни спирания в общините Смолян, Баните и Девин, само че към този момент няма места без то “, изясни Славов.
Той уточни, че с оповестяването на бедственото състояние, 41 индивида и четири единици техника от 101-ви Алпийски полк са били предоставени на Общинския спешен щаб за изработката на насипи и премахване на последствия от дъждовете. Няма обитаеми места без водоподаване, има провали върху ВиК мрежата в региона, само че техниката им е мобилизирана за отстраняването им, сподели още Славов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР