Смокинята е лидер сред плодовете по съдържание на биологично активни

...
Смокинята е лидер сред плодовете по съдържание на биологично активни
Коментари Харесай

Смокините помагат при запек, кашлица и ангина

Смокинята е водач измежду плодовете по наличие на биологично дейни субстанции, етерични масла, микроелементи и витамини от група В. Съдържа голямо количество витамин С, калий, натрий и фосфор. Всичко това способства за дейна битка против вирусите в организма и за подсилване на цялостния имунитет.

Пригответе чудодейното лекарство против кашлица, основано на мляко и смокини. Вземете 500 мл прясно мляко (козе, краве), само че с огромно наличие на мазнини, тъй като такова мляко смазва фарингеалната лигавица и е доста уместно за лекуване на болно гърло и кашлица.

Изсипете млякото в железен съд и го поставете на муден огън, прибавете 4-5 добре измити сушени смокини и покрийте съда с похлупак. Варете за 30 минути и отстранете тенджерата от огъня, завийте със дебело топло одеяло и оставете за 3-4 часа да престои по този начин.

Съставките се одобряват настрана: плодчетата се одобряват по едно преди хранене 3-4 пъти дневно, а млякото се пие вечер - добре затоплено. Това е доза за един ден, само че в случай че приготвите няколко дози едновременно за няколко дни, то би трябвало да ги съхранявате в ледник и преди приложимост затопляте млякото на водна баня.

Смокинята от дълго време е известна и като слабително средство. Тя оказва помощ за лекуване на запек даже в хронична форма освен при възрастни, само че и при деца. Пектинът и фибрите в смокинята играят съществена роля за елиминирането на запека. Правят изпражненията по-меки, с цел да се движат по-бързо и по-лесно през червата.

Дори и доста потребна обаче, смокинята е противопоказна за избрана група хора, a това са хора със захарен диабет, гастрит, подагра, панкреатит, възпаления на храносмилателния тракт, колит и алергия към смокини.

Смокинята работи последователно, помагайки на организма да се освободи от претоварването и да продължи да действа обикновено. Следователно резултатът от приема на смокините идва след 2-3 дни. Предлагаме ви няколко метода за лекуване на запек със смокини:

- На празен корем изяжте късче смокиня, а след това на всеки 3 часа по една цяла. Тава ще помогне при лека форма на запек, а също по този начин и да го предотвратява;

- Смокиня със зехтин доста добре и бързо оказва помощ да се отстрани запек. Вземете 6 броя смокини и ги залейте със зехтин, след 1 ден престой на настойката започнете да приемате по 1 смокиня на празен стомах;

- Смелете по 200 г смокини и 200 г сини сливи, заран на празен корем изяжте половината примес, като преди този момент сте изпили 1 чаша студена вода;

- Смелете и смесете 50 г сушени смокини, 50 г сини сливи и 50 г сушени кайсии, залейте ги с 500 мл течен мед. Оставете сместа за една нощ да престои по този начин и приемайте по 2 с.л. четири пъти дневно преди всяко хранене.

При ангина консумирайте по този начин приготвените смокини с мляко (метода, разказан погоре), а млякото изпивайте или правете гаргара. За външно приложение направете си компрес от нарязани смокини и налагайте на болното гърло.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР