Сметната палата прие 96 одитни доклада през месец август, като

...
Сметната палата прие 96 одитни доклада през месец август, като
Коментари Харесай

Сметната палата прие 96 одитни доклада през август

Сметната палата одобри 96 одитни отчета през месец август, като 76 от тях са прегледани на последните съвещания, извършени на 29 и 30 август.

От признатите през август отчети 63 са за общини, 17 се отнасят за разнообразни държавни институции – министерства, комисии, съдилища и други, 15 – за извършени одити във висши образователни заведения, и един е за одит на европейски средства.

Сметната палата продължава дейната си работа по приключването на забавените през годините одити. 8 от признатите през август отчети са част от 57-те одита за сходство, включени в годишните стратегии за одитната активност на Сметната палата за интервала 2016-2021 година, за които при започване на януари 2023 година е открито закъснение в периодите за приемане.

Последните 7 от забавените отчети ще бъдат признати през септември. Така закъснението ще бъде дефинитивно преодоляно.

От общия брой на признатите през август 96 одитни отчети, 84 са за осъществени финансови одити, 11 са за одити за сходство при финансовото ръководство, един отчет - за осъществен одит на осъществяване, и още един – за осъществен характерен одит.

Финансовите одити са измежду наложителните задания на институцията по Закона за Сметната палата. При тях се одитират годишните финансови доклади на бюджетни организации, държавни висши учебни заведения и общини. Сметната палата ревизира дали докладите им дават вярна и почтена визия за финансовото положение и дали са надеждна база за взимане на управнически решения. Още по време на одитите се поправят откритите от инспекторите неправилни регистрирания във всички вероятни случаи.

При одитите за сходство при финансовото ръководство се ревизира законосъобразността на ръководството в бюджетните организации - спазването на нормативните и вътрешните актове, публичните поръчки и др. 

Одитите на осъществяването са по витално значими области за жителите и с тях се открива дали дейно и ефикасно се ръководят обществените средства и действия.

Към характерните одити, с изключение на наложителните по Закона за Сметната палата, спадат също и одитите на държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно и/или общинско присъединяване.

Част от одитните отчети, признати през август от Сметната палата, към този момент са оповестени на интернет страницата на институцията, останалите следва да бъдат оповестени незабавно след привършване на вътрешната процедура по инспекция за съблюдаване на условията на Общия правилник и Закона за отбрана на персоналните данни. Докладите могат да бъдат открити в раздел „ Одитна активност “, подраздели „ Доклади “, „ Доклади - общини “ и „ Финансови одити на ГФО “, оповестиха от пресцентъра на Сметната палата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР