Сметната палата оповести констатациите с нарушения в 13 одитни доклади,

...
Сметната палата оповести констатациите с нарушения в 13 одитни доклади,
Коментари Харесай

Сметната палата огласи 13 одитни доклада, потънали в прокуратурата

Сметната палата оповести констатациите с нарушавания в 13 одитни отчети, изпратени на Прокуратурата, която обаче е отказала да образува произвеждане за гонене на закононарушение.Извлеченията от одитните отчети са оповестени на, оповестява.

Повечето от одитите са правени в интервала 2016-2017 година

Още когато началник на Сметната палата бе Цветан Цветков, той неколкотратно е алармирал, че законът не му разрешава да оповестява данни от одити на държавни организации и компании, когато те са изпратени на прокуратурата със подозрения за осъществени закононарушения. Оповестяване на резултатите от одитите може да има едвам откакто завърши накателното произвеждане.

Така от 2015 година насам в прокуратурата са " потънали " повече от 30 одита, без да е известно какво се случва с следствията. Години наред прокуратурата не е уведомявала даже Сметната палата какви дейности е подхванала по подадените сигнали. Преди година Цветков даже писа писмо на тогавашния основен прокурор Иван Гешев с искане да се откри противоположна връзка за хода на тези следствия, само че едвам през март тази година е имало реакция от прокуратурата.

" Засекретяването " от прокуратурата на одити или извадки от тях с притеснителни констатации за нарушавания бе тълкувано като опит да се прикрият дейностите на избрани ръководители на държавни ведомства и сдружения.

Сегашното управление на Сметната палата показва, че разгласяването на констатации от одитни отчети, изпратени на прокуратурата, се прави за първи път от години. Решението за това е взето след получено съобщение от прокуратурата през март 2023 година, че съответните производства са завършили. Те обаче са завършили, тъй като прокуратурата е отказала да образува произвеждане или го е прекратила, в случай че е било намерено. Т.е. прокуратурата не видяла данни за закононарушение.

Сред оповестените извлечения от 11-те одитни отчети доминират тези, свързани с финансовото положение на общини и с разходването на средства за зимно поддържане и снегопочистване в интервала 2013 и 2014 година Има данни и за установени нарушавания в одитите на Националната художествена академия, Софийския университет, болница " Пирогов ", БНР, НКЖИ и други

През май Сметната палата разгласи, че ще разгласява 17 одитни отчета, изпратени до прокуратурата в интервала 2015-2020 година, резултатите от които до момента не са били обявявани. За тях палата към този момент е получила съобщение от прокуратурата, че производствата са завършили с отвод от формиране или с разпореждане за преустановяване на досъдебно произвеждане.

Сметната палата ще прави периодически обзор на всички одитни отчети, за които органите на прокуратурата са ни уведомили за подхванати дейности по изпратените материали и ще ги оповестява навреме, в случай че има учредения за това, показват от палатата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР