Сметките са свързани не с цената, а с количеството енергия,

...
Сметките са свързани не с цената, а с количеството енергия,
Коментари Харесай

Студеното врем ще повиши до 20% сметките за ток и парно

" Сметките са свързани не с цената, а с количеството сила, което използваме. Това е предстоящо всяка година. " Това изясни енергийният специалист Атанас Тасев във връзка плануваното нарастване на сметките за парно и ток поради ниските температури.
" Само с един градус по-ниски температури усилват междинното потреблението на сила с 3%. Всеки може авансово да си направи изчисленията. Очакват ни с към 15-20% по-високи сметки по отношение на същия месец на миналата година. Става въпрос за " Топлофикация " и електроразпределителните сдружения. Разбира се, това е самостоятелно, всеки употребява друго. Но приблизително това е оценката на енергийните сдружения ", съобщи Тасев в изявление за Нова телевизия.
" Моите опасения са, че това, което се случва на пазара с индустриалната електрическа сила, ще рефлектират доста неприятно върху цената за бита ", сподели някогашният член на КЕВР Еленко Божков.
" Увеличи се цената на свободния пазар в някои от дните близо три пъти, т.е. превишихме някои от прилежащите тържища с близо 40% като цена. Това е причина за увеличение на цената за бита. Вторият фактор е, че при започване на предходната година беше изменен методът за установяване на балансиращата сила. Тя към този момент също зависи от цената на свободния пазар. Третият фактор са софтуерните разноски. Разпределителните сдружения купуват на цена на свободен пазар и имат право и евентуално ще желаят да бъдат обезщетени по отношение на прогнозните цени. Може да се получи нарастване и с над 20% на цената на тока на бита ", акцентира Божков. По думите му внезапното повишаване може да е реалност от 1 април.
От своя страна Атанас Тасев добави, че чака промяна от 1 април, само че не с подобен размер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР