Сметките при строителство на пътища се увеличават изкуствено чрез завишаване

...
Сметките при строителство на пътища се увеличават изкуствено чрез завишаване
Коментари Харесай

Регионалният министър: Ако ни трябват 100 кубика бетон, пишем 200

Сметките при строителство на пътища се усилват изкуствено посредством завишаване на количествата нужни материали. Това изясни пред Нова телевизия районният министър Виолета Комитова. Според нея аргументите са и в строителството посредством така наречен " инженеринг ", т.е. непосредствено възлагане на работата без образуване на социална поръчка.

" Държавата отделя доста пари за строителството им. Фирмите, които извършват плановете, се оплакват от години, че парите за строителството са малко. Държавата е права, че се дават доста пари, и компаниите са прави, че получават малко. Гражданите пък са недоволни от ниското качество. Защо се случва по този начин? Механизмът, по който се надписва сметката, е явен. При така наречен " инженеринг ", в случай че за веднъж трябват 100 кубика бетон за качествена работа, в сметката се записват 200. Цената остава пазарна, само че количеството е повишено. Същата е схемата и със свлачищата. При всички тях няма публични поръчки ", изясни Комитова.

Директното възлагане бе всеобща процедура на държавната компания „ Автомагистрали “, която официално е строителят на всички огромни обекти. Тъй като не разполага с техника и личен състав да ги извърши, тя подписва контракти за наем с частни сдружения. Така парите отиват при тях, само че на хартия строителят се води страната.

Никой няма да стопира строителството на автомагистрала " Хемус ", сподели още Комитова. Според нея обаче по-важният въпрос е кой би могъл да го направи. От една страна това са компаниите, които могат да кажат на служащите си, че пари за заплати няма.

" Това ще бъде неистина, тъй като те имат доста пари, само че е допустимо този развой да се случи по други аргументи. Искам да кажа на служащите, че компаниите имат пари ", съобщи тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР