Сметките без Марица-Изток не излизат. Не излизат не само сметките

...
Сметките без Марица-Изток не излизат. Не излизат не само сметките
Коментари Харесай

Загоров: Затварянето на "Мариците" ще се отрази на енергийния баланс в региона

„ Сметките без „ Марица-Изток ” не излизат. Не излизат освен сметките на България, а и на района – нито Гърция, нито Румъния ще бъдат задоволително добре електроенергийно обезпечени, в случай че нещата с „ Марица-Изток ” не са добре. АЕЦ-ът („ Козлодуй ”) е другото сърце. Комбинацията от нашите енергопроизводствени мощности е значима освен за България, само че и за района ”.

Това съобщи в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS Александър Загоров – конфедерален секретар на КТ „ Подкрепа ”.

В отговор на коментара, че никой не подема самодейност за предоговаряне на контрактуваното, той сподели: „ Господин Пеканов (Атанас), в случай че се държи повече като европейски служител, в сравнение с като представител на България, ще я караме по този метод. Твърде доста гласове има и в политиката, и в държавното управление, че би трябвало да се отпуши процеса на предоговаряне ”, добави Загоров.

„ Реална е опасността за затваряне на топлоцентралите в Маришкия басейн. Това, което е контрактувано, лимитира работата на централите. Твърди се, че е през 2026 година, само че не е по този начин. 2022 година трябваше да сме понижили, през 2023 година трябваше още да сме понижили, 2024 година да понижим прекалено много и 2025 година напълно да понижим, а през 2026 година е планувано малко по-голямо произвеждане с повече излъчвания парникови газове в сравнение с през 2025 година Критичните години са 2024 и 25-та, което слага на карта съществуването на комплекса като комплекс ”, безапелационен е Загоров.

Той е безапелационен, че няма мощности, които да могат да бъдат изключени, даже и краткотрайно. Натоварването на мощностите допуска здрава работа и в мините, и в тецовете.

Навлизането на електрическите автомобили ще усили най-малко 7 пъти сегашната консумация на ток, счита той. „ Ако чакаме индустриално или друго развиване, то би трябвало да има енергийни мощности, които да посрещнат това развиване ”, сподели Загоров.

По думите му сред 40 и 60% от електрическата енергия в страната се обезпечава от тецовете в маришкия басейн. „ Ако няма ток, ще има мародерства и какви ли не дивотии, от които няма да може да се отърсим години наред ”, безапелационен е Загоров.

Електроенергийната система е строена в средата на предишния век, изясни Александър Загоров. Той даде образец, че България е предложила 40% понижаване през 2026 година на електропроизводителността за този комплекс е ликвидиране, добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР