Сметки за природен газ, които надхвърлят 1000 лева и драстично

...
Сметки за природен газ, които надхвърлят 1000 лева и драстично
Коментари Харесай

Спрени доставки на газ - какви са загубите за потребителите?

Сметки за природен газ, които надвишават 1000 лв. и фрапантно повишение на сметките за топло - тези проблеми слагат потребителите преди избора дали да продължат да употребяват синьото гориво.

Детската градина в село Лозен употребява три здания, отоплявани с природен газ. Изчисленията сочат, че по отношение на предишния отоплителен сезон, през този са заплатили с 30% повече.

" Детската градина се оправя мъчно с разноските в перо " Издръжка " парите са извънредно незадоволителни. За съпоставяне по отношение на отоплителния сезон 2020/21 година и отоплителния 21/22 година нарастването единствено на природния газ е 30%. Ако през предишния отоплителен сезон за целия сме заплатили 22 хил, към днешна сме заплатили 64 хиляди лева единствено за природен газ. Без ток, вода, храна, при които също има осезаемо нарастване ", сподели Боряна Георгиева, шеф на ОДГ Изгрев, с. Лозен.

Нямат по-добра опция, а е планувано и нарастване на учителските заплати, по тази причина се надяват на дофинансиране от Столична община.

Миналата есен Георги Петров прави инвестиция от 8000 лева, и замества дървата с природен газ:

" Минах на газ, тъй като е по-евтино, по-удобно, прелестно е дори, само че не се устоя октомври, ноември - 1600 лева декември - 1100, след това - 1400. Каквото може да спестиш, всичко отиваше натам ", споделя Петров.

Според негови калкулации, в случай че е траял да се отоплява на дърва, макар тяхното повишаване за 10 кубика би платил не повече от 1500 лева

В болничното заведение в Исперих също употребяват природен газ, само че са намерили метод по какъв начин да лимитират разноските до 35%. Причината е неповторимо за България оборудване, което създава водород от чешмяна вода и се прибавя към горивото за парно отопление.

" Разбира се, че имаме хрумвания да изградим и слънчев парк с цел да станем релативно самостоятелни, да мислим и напълно за отопление на водород. Този метод е напълно, безусловно безвреден, защото водорода не се съхранява, той отива непосредствено в горелката и горелката създава толкоз, колкото е належащо. При прекъсване на горелката, автоматизирано стопира и процесът на формиране на водород”, сподели доктор Иван Гайдаров, шеф на МБАЛ-Исперих.

Но то се употребява неотдавна в болничното заведение и занапред ще схванат успеваемостта му. А изчисленията демонстрират, че за този отоплителен сезон са платили 60 хиляди лева, а за предходния с 16 хил лева по-малко.

Каква ще бъде цената на природния газ ще стане ясно на 10 май.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР