Смешно е да говорим, че борба за 5% по-ниска надценка

...
Смешно е да говорим, че борба за 5% по-ниска надценка
Коментари Харесай

Шулева за цените: Смешно е да говорим, че 5% по-ниска надценка ще реши проблема

Смешно е да приказваме, че битка за 5% по-ниска надценка ще реши казуса с увеличените цени на питателните артикули, разяснява през Bulgaria ON AIR някогашният министър на стопанската система и обществената политика Лидия Шулева.

" Високите цени идват от производителите, не че те са отговорни. Много фактори се подвигнаха съществено в последната година и оказаха въздействие. Фокусът не би трябвало да бъде в крайната точка на веригата на доставка - комерсиалните вериги, а първоначално. Не бих търсила картел при веригите ", посочи специалистът. Тя уточни, че дотациите от Европейски Съюз за селското стопанство в огромната си част отиват при зърнопроизводители.

" Хамбарите са цялостни, само че цените нито на фуражите, нито на пшеницата падат. В същото време за производителите на плодове и зеленчуци и за животновъдите съвсем няма дотации. Върху най-силно засегнатите производители би трябвало да се концентрират напъните ", акцентира Шулева и добави, че сега е извънредно мъчно оранжерийното произвеждане.

Според нея не може да се вършат случайни заключения от съпоставения сред цени на дадени артикули у нас и в чужбина.

" Може да се употребява за съпоставяне измерителят на Евростат - потребителска кошница единствено за хранителни артикули. За България в тази кошница с всички хранителни артикули коефициентът е 77, до момента в който за Германия е 102, за Люксембург е 140 ", даде образец Шулева.

По думите ѝ не са изолирани случаите на далавера и против нея би трябвало да се вземат съществени ограничения. 

" Колкото по-малко са сенчестите практики, толкоз спекулата ще бъде по-малка. Комисията за отбрана на потребителите/КЗП/ има задоволително механизми за инспекция на нелоялни практики, законът им дава задоволително механизми. Имаме големи проблеми с използването на законодателството. Комисия за защита на конкуренцията също би трябвало да си влезе във функционалността ", настоя Шулева.

Тя дефинира като странна появяването на отчета на Министерството на финансите, който, по думите ѝ, съдържа апокалиптични изказвания. Шулева е безапелационна, че той има политически колорит и всява непотребна суматоха.

" В този отчет има и неща, за които изрично новото държавно управление би трябвало да вземе отношение - имаме прекомерно доста разноски, без да сме подсигурили нужните доходи ", уточни някогашният вицепремиер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР