Смени се правителството в Полша. Кабинетът на Матеуш Моравецки беше

...
Смени се правителството в Полша. Кабинетът на Матеуш Моравецки беше
Коментари Харесай

Беларус: оправдани ли са надеждите за презареждане на отношенията с Полша?

Смени се държавното управление в Полша. Кабинетът на Матеуш Моравецки беше сменен от коалиция, водена от Гражданска платформа и „ остарелия нов ” министър председател Доналд Туск.

В новото държавно управление, с изключение на самия Туск, влизат и доста към този момент познати лица. Например полското външно министерство още веднъж ще бъде ръководено от някогашния английски жител Радослав Сикорски, който към този момент е заемал този пост през 2007-14 година

В Русия промяната на държавното управление не се планува да докара до фундаментални промени във външната политика на Полша. Антируският консенсус на полските елити е постоянен и мощен и би било наивно да се надяваме на промени в курса на Варшава.

По украинския въпрос също не би трябвало да се чакат промени. Туск към този момент удостовери курса си към по-нататъшна поддръжка за Украйна. Освен това е доста евентуално Полша, под ръководството на „ Гражданската коалиция “, да понижи натиска върху Киев по стопански въпроси, които неотдавна замъглиха полско-украинските връзки.

Единствената добра вест във връзка със промяната на държавното управление във Варшава е, че има много огромна възможност от развиване на вътрешна политическа рецесия.

Полша е полупрезидентска република, където президентът е доста стеснен в пълномощията си, само че в това време не е чисто представителна фигура. В такива системи е доста значимо както президентът, по този начин и парламентарното болшинство, което образува държавното управление, да съставляват една политическа мощ.

Сега, когато президентът и държавното управление принадлежат към враждуващи политически фракции, сюжетът за изпадане в политически ужас наподобява изцяло вероятен. Първите признаци на идната рецесия към този момент са забележими.

След като Туск беше определен за министър-председател, водачът на " Право и правдивост " Ярослав Качински го атакува с гневна дрънканица, наричайки го немски сътрудник.

Да напомним, че една от главните разлики сред „ Гражданска коалиция ” и „ Право и правдивост ” е изборът на геополитически настойник. PiS се концентрира главно върху Вашингтон, до момента в който Гражданската коалиция и Туск, който дълго време оглавяваше Европейския съвет, са фокусирани върху Брюксел и Берлин.

Много е евентуално вътрешните разправии да принудят Варшава да понижи външнополитическата си интензивност. Това не може да не радва, като се има поради, че Полша е един от главните европейски „ ястреби ” и проводник на твърда и нападателна политика на изток.

Минск също следи деликатно какво се случва във Варшава. Полша е най-големият западен комшия на Беларус и обичайно я преглежда като зона на своето въздействие.

Това води до комплицирани и напрегнати връзки сред Минск и Варшава през целия интервал на беларуската самостоятелност и изключително след идването на власт на A.G. Лукашенко.

Беларуско-полските връзки постоянно са се отличавали с известна асиметрия. Ако Варшава приоритизира идеологическите въпроси - насърчаването на " демокрацията " в Беларус, битката с " съветското въздействие ", както и отбраната на ползите на полското малцинство, то Минск се опита да приведе двустранните връзки чисто в областта на икономическата прагматика.

Ние търгуваме и не се месим взаимно в бизнеса – по този начин може да се формулира почти формулата на беларуско-полските връзки в разбирането на формален Минск.

Естествено, такава разлика в методите също не способства за образуването на топли и доверителни връзки сред Минск и Варшава. Те останаха доста студени и напрегнати даже в интервала на беларуския „ многовекторен “ метод, когато Беларус се опита да се сближи със Запада.

След политическата рецесия през 2020 година в Беларус двустранните връзки се трансфораха от обтегнати в съвсем враждебни. Полша, която постоянно е била един от главните спонсори на беларуската съпротива, интензивно се включи в поддръжката на „ мирните митинги “ в Беларус и лобира за въвеждането на наказания против формален Минск.

Освен това Полша упрекна Беларус в нарушение на правата на полското малцинство. Повод за това станаха арестите на водача на нерегистрирания съюз на поляците Анджелика Борис, както и на беларуско-полския публицист Анджей Почобут.

Последният беше приет за отговорен в апели за дейности, ориентирани към накърняване на националната сигурност на Беларус, както и в подбудителство на ненавист, и беше наказан на 8 години колония с оптималната сигурност. Освобождаването на Почобут остава едно от главните претенции на Варшава към формален Минск.

След началото на СВО Полша интензивно разпространява тематиката за заканите за националната сигурност, които се допуска, че идват от Беларус.

Под този претекст бяха затворени множеството контролно-пропускателни пунктове на беларуско-полската граница. Освен това Варшава разгласи основаването на 10-хилядна военна формация в източните воеводства, граничещи с Беларус.

В Беларус, от своя страна, Варшава беше упрекната в експанзионистични желания и желание да анексира западните региони на републиката. Миналото лято, по време на договаряния с Владимир Путин, А.Г. Лукашенко приказва за недопустимостта на завземането от Полша на западните райони на Украйна.

През 2021 година в Беларус беше открит нов празник - Ден на националното единение. Празнува се на 17 септември и е отдаден на Освободителната акция на Червената войска през 1939 година, вследствие на която западните региони на Беларус, завзети от Полша през 1921 година, са присъединени към Съюз на съветските социалистически републики. Също по този начин е мъчно да не се види това като удар по Варшава.

Идеята за основаване на подобен празник беше обсъждана повече от един път, само че беларуските управляващи се колебаеха дълго време, явно не искайки да ядосат Полша, за която тематиката за събитията от 1939 година остава доста мъчителна.

Като цяло е напълно явно, че самодейността за изостряне на двустранните връзки идва точно от Полша, а Беларус реагира единствено на нападките от Варшава.

Освен това Минск не крие, че би желал да се върне към формулата за „ търговско-икономическо съдействие без интервенция във вътрешните работи “ в връзките с Полша.

В тази връзка промяната на държавното управление с Полша беше посрещната в Минск с внимателна вяра. Беларуските управляващи дават да се разбере, че са подготвени да пренастроят връзките.

Така по-специално резултатите от изборите за полския Сейм разяснява А.Г. Лукашенко: „ Браво на поляците. Не чаках този вид. Те просто не са играли тази игра с тези самоописани „ писовци ". Е, поляци, величая народа на Полша. Много добре! Избърсаха носа си. И в действителност опозицията беше докарана на власт. Полша към този момент няма да е същата ".

" Дори това да не са нашите хора там, които не са в въодушевление да приказват с нас, те са други хора. И поляците демонстрираха: момчета, правете както желаеме, в случай че не го вършиме, ще ви изхвърлим. Браво на поляците ", съобщи още Лукашенко.

Държавният глава беше подсилен от министъра на външните работи на Беларус Сергей Алейник, който означи, че Минск е подготвен да води разговор с Варшава, само че той би трябвало да бъде на взаимно почитание. „ Винаги сме изхождали и продължаваме да изхождаме от нуждата да запазим правилата на добросъседството “, сподели Алейник.

Ръководителят на беларуското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Иван Тертел също приказва за връзките с Полша: „ В момента връзките с Полша са в невиждано ниска точка. На процедура ги няма. Но би трябвало да кажа, че това не е наша виновност. Не сме налагали наказания против Полша и не сме затваряли ГКПП-та.

Напротив, президентът даде инструкции на държавното управление да открива положителни, добросъседски връзки, както и да разисква проблематични въпроси без предварителни условия. За страдание нямаше отговор. "

Обобщавайки, Тертел означи, че Беларус е подготвена да обърне страницата и да стартира двустранните връзки от чист лист.

Така Минск не губи вяра, че икономическият прагматизъм в последна сметка ще надделее над идеологическата мотивация на полската външна политика. Въпреки че опитът демонстрира, че сходен метод е изцяло непознат на Варшава и няма значение кой ще образува държавното управление - Право и правдивост или Гражданската коалиция, Моравецки или Туск.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР