Смъртта на светеца от Байлово разплака цяла България. Няма човек

...
Смъртта на светеца от Байлово разплака цяла България. Няма човек
Коментари Харесай

Неразказана история на светеца от Байлово, която преобръща живота му

Смъртта на светеца от Байлово разплака цяла България. Няма човек в България, който не бе чувал за Дядо Добри. Историята му е невероятна. А обръщането му към религията - знамение. Той се ражда на 20-ти юли 1914 година, в разгара на Първата международна война. Войната, която лишава неговия татко и принуждава майка му Катерина да отгледа сама своите деца и да ги изучи.

Дядо Добри не помни своето детство и обучение, което е минало в „ града “. За сметка на това една дата отпреди повече от 70 години се е запечатала в съзнанието му – сватбата през 1940. Времето, по което „ пристигнаха германците “. Пак по това време през една от бомбардировките над столицата снаряд пада покрай него и съвсем го лишава от слух.

" Стоях на покрива на постройката, където в този момент е Българска народна банка. Чуваше се тътнеж. Беше ужасно. Замислих се какво върша там. И каква е задачата ми ", споделя приживе Дядо Добри. Това е повратния миг, когато стартира да изпитва непреодолима нужда да поддържа връзка с Бог. Започва да обикаля разнообразни манастири и последователно се откъсва от светското и навлиза в духовното.

Той има пет деца и е надживял две от тях. Като пораснали те се пръскат по София и Елин Пелин. Една от дъщерите му и до момента се грижи за него и за дребната му къщурка в църковния двор на селото. Почти не се знае по какъв начин е протекъл животът на този жив безсребърник. Дядо Добри не обича да приказва за себе си, тъй като “не той е бил значим “, а вярата и храмовете, за които събира пари към този момент повече от десетилетие. В едно от редките си изявленията загатва, че се е занимавал със земеделие. И толкоз.

Преди десетина година Дядо Добри подарява всичките си парцели на църквата.

Близките му освен, че не го схващат, само че и го гонят от родната му къща. Той обаче не се сърди. Заживява в дребна пристройка на църквата на село Байлово – единствено на броени метри от вкъщи на Елин Пелин. Преди близо две десетилетия стартира своята странническа задача и всеки ден върви пешком до София, където събира дарения за църкви и манастири. През 2005 година подарява събраните 10 000 лв. за църквата „ Св. Кирил и Методий “ в село Байлово. Две години по-късно 25 000 лв. са събрани от него за реставрацията на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци. На идната година Дядо Добри подарява средства за ремонт на църквата в Калофер.

2005 година. Първата известна сума, която подарява дядо Добри е 10 000 лв.. Парите са за църквата в родното му село Байлово. Храмът „ Св.Кирил и Методий “, в чиито двор живее старецът е реставриран към актуалният миг.

2007 година. 25 000 лв. са събрани за ремонт на еленишкият манастир „ Св.Богородица “ и Църквата „ Св.Георги “ в Горно Камарци. Манастирската обител е на близо 500 години и във вековете на робството е била литературен център. С дарените 15 000 лв. е ремонтирана фасадата и част от стенописите. Храмът в село Горно Камарци също е освежен, с помощта на дадените като ктиторско подаяние 10 000 от Дядо Добри

2008 година. Калоферската черква „ Св.Богородица “ е подкрепена финансово от Дядо Добри и това разрешава ремонтирането на покрива и купола на храма. Интересен факт е, че на броени метри се намира фактическото отечество на Христо Ботев.

2009 година. В навечерието на „ най-българският “ празник – 24 май, светецът от Байлово подарява сумата от 35 700 лв. за храм-паметник „ Александър Невски “. В този ден той влиза в преддверието на храма както постоянно, отива при Секретаря на църквата и с думите „ Ела да ти дам пари за храма “ му връчва дарението. Това е най-големият документиран дарителски акт в новата българска история.
През юли живият светец Дядо Добри отпразнува 103-тия си рожден ден. Прекарва го преклонен, самичък със себе си и без торта и фамилно събиране в църквата в родното си село Байлово.

Светлия образец на този мъж караше хората да имат вяра, че въпреки всичко положителното не е свършило. Така последователно той се трансформира в знак на същинското, на любовта, на човешкото, останало в нас.

БЛИЦ напомня, че поклонението пред тленните остатъци на Дядо Добри стартира във вторник към 21 часа в църквата в село Байлово .
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР