Смъртните случаи на пътя са намалели в рамките на акцията

...
Смъртните случаи на пътя са намалели в рамките на акцията
Коментари Харесай

По-малко загинали на пътя отчетоха от МВР, но трябват по-тежки санкции за дрогирани водачи


Смъртните случаи на пътя са намалели в границите на акцията на Министерство на вътрешните работи, която стартира на 7 юли след случая на столичния бул. " Черни връх ", при който починаха две млади дами, пометени от автомобила на Георги Семерджиев със скорост от над 160 км в час.

Намалението беше регистрирано от основния секретар на министерството основен коммисиар Петър Тодоров. Пред публицисти той уточни, че при започване на акцията починалите в произшествия били с 12 повече по отношение на същия интервал на предходната година. Днес са с 20 по-малко.

За два месеца служителите на реда са хванали 1300 водачи да карат с над 1,2 промила алкохол в кръвта, а над 1200 от тях са били дрогирани. Те са упрекнати от прокуратурата, заяви Тодоров, представен от " 24 часа ". И сложи въпроса какви санкции ще получат те.

Главният секретар изиска завишаване на глобите, защото по думите му Наказателният кодекс е написан по този начин, че задължава съдилищата да освобождават от отговорност хванатите водачи под влияние на опиати, и те минават единствено с санкция сред 1000 и 5000 лв..

От началото на акцията на Министерство на вътрешните работи до 12 септември са издадени и връчени над 180 000 фиша за нарушавания на пътя. Над 49 000 са актовете, при които с изключение на финансовата глоба, се лишават и контролни точки.

Заснети да карат с превишена скорост са над 200 000 хиляди водачи, заяви шефът на Пътна полиция комисар Калоян Драганов. И добави, че всеки ден има по 120 екипа, които управляват водачите по време на трафик.

Той подсети, че от 2019 година има законопроект да отпадне сегашният модел, при който първо се написа акт, а след месец се издава наказателно разпореждане, в което е избран размерът на паричната глоба.

Междувременно от регионалната дирекция на полицията в Добрич оповестиха за случай, при който водач е блъснал 13-годишно момче, пресичало на пешеходна пътека. Това се е случило във вчерашни първи образователен ден по обяд. Детето е с травма на крака, освободено е за домашно лекуване.

От Министерство на вътрешните работи припомнят, че стартира профилираната полицейска интервенция за обезпечаване сигурността на придвижването по пътищата. Тя съответствува с координираната интервенция " Фокусирай се върху пътя " на ROADPOL - 16-22 септември, и е съобразена с Дните на сигурността на пътя, чието мото тази година е " Остани жив! Пази живота! ". За Ден без починали на пътя е разгласен 21 септември.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР