Смартфоните се превърнаха в неразделна част от нашето ежедневие, така

...
Смартфоните се превърнаха в неразделна част от нашето ежедневие, така
Коментари Харесай

Страх да сте без смартфон! Как да определите дали страдате от номофобия

Смартфоните се трансфораха в неразделна част от нашето всекидневие, тъй че откривателите се пробват да схванат тяхното въздействие върху живота ни. По-специално учените са разкрили, че с появяването на смарт телефоните са се появили нови уплахи.

Може да сте чували за „ phubbing “, където хората подценяват взаимоотношенията в действителния живот в интерес на екраните на телефоните си. Сега ще ви представим още едно положение, обвързвано със смарт телефона, за което може би сте чували и преди: номофобия, пише IFLScience.

Терминът " номофобия " разказва безпокойството и суматохата, които хората изпитват, когато би трябвало да се изправят пред света без телефоните си. Въпреки че някои може да считат това за банално, разбираемо е поради многото задания, с които нашите телефони ни оказват помощ, от осъществяване на заплащания до навигация в града.

Концепцията за номофобия се появи към 2008 година, когато изследване в Обединеното кралство откри, че към половината от потребителите на мобилни телефони изпитват безпокойствие, когато не могат да намерят телефона си, нямат покритие на мрежата или свършат парите в сметката си.

Оттогава тези констатации са доказани от разнообразни изследвания, извършени измежду разнообразни популации. Например, изследване от 2017 година откри, че 60 % от студентите първа година имат „ умерена ” номофобия, а други 22,1 % са имали „ тежка ” форма на болестта. Проучване от 2018 година даже допуска връзка сред номофобията и личностните черти.

Съвсем неотдавна изследване, извършено от екип от университета Бартин в Турция, се опита да изследва връзката сред номофобията и прочувствената просветеност, уменията за решение на проблеми, равнищата на стрес и самочувствието. Те допускат, че номофобията може да докара до нараснали равнища на стрес и да повлияе на общественото взаимоотношение заради загубата на връзка, обвързвана с неналичието на телефон. Учените също допускат, че хората с висока прочувствена просветеност и ефикасни умения за решение на проблеми може да са по-малко склонни към номофобия.

Изследователите набират 543 студенти, които попълнят онлайн анкета, и резултатите оспорват някои от първичните им догатки. Изненадващо те откриха, че прочувствената просветеност няма забележителен директен резултат върху номофобията, а номофобията няма забележителен резултат върху възприемания стрес.

Но изследването сподели, че междуличностните умения за решение на проблеми имат директно влияние върху номофобията и възприятието на стрес. С други думи, хората с по-добри умения за решение на проблеми са имали по-ниски равнища на номофобия и са изпитвали по-малко стрес.

Необходими са спомагателни проучвания, в това число включващи разнообразни възрастови групи, с цел да се разбере изцяло какво предизвиква номофобията и нейните евентуални последствия.

Въпреки че номофобията не е публично приета като настрана разстройство, тя споделя прилики със характерни уплахи, които включват мощен боязън или тревога, свързани с съответен обект или обстановка.

В случай на номофобия, признаците са познати на всеки, който е имал уплаха. Те включват боязън или суматоха, когато нямате достъп до телефона си, безпокойствие при мисълта, че ще останете без телефона си за известно време и физически признаци като трептене, изпотяване, стягане в гърдите и интензивен пулс.

Ако непрекъснато проверявате телефона си или се чувствате тревожни, когато е отвън обсега, това е знак, че може да имате номофобия. Въпреки че поддържането на телефона ви наоколо не е безусловно проблем, в случай че стартира да се отразява на всекидневието ви или изпитвате признаци на тревога, коства си да потърсите съвет от медицински експерт.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР