Служителите на МВР излязоха на Национален протест в столицата в

...
Служителите на МВР излязоха на Национален протест в столицата в
Коментари Харесай

Полицаите: Няма да е прецедент да се актуализира бюджета на МВР

Служителите на Министерство на вътрешните работи излязоха на Национален митинг в столицата в деня на своя празник, с главно искане за нарастване на заплатите. Какви са останалите претенции и да се чакат ли още протестни дейности, в случай че те не бъдат задоволени? Тези и още въпроси преди началото на митинга пред Народното събрание разяснява Валентин Попов, ръководител на УС на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи в изявление за радио „ Фокус ".

- Ще има ли протестни дейности в други градове в страната?

- Точно в днешния ден, не.

- Искането за днешния митинг ще бъде нарастване на възнаграждението на чиновниците, вътрешният министър обаче съобщи, че такова няма по какъв начин да бъде допустимо през тази година, защото няма по какъв начин да се случат нужните промени в бюджета. Приемате ли тези доводи?

- Не. Първо, не е казус да се актуализира държавният бюджет или единствено в частта му бюджет на Министерство на вътрешните работи. Второ, доколкото чуваме посредством вас, посредством медиите, за остатъци в държавния бюджет, това може да стане и без да се трансформира Законът за държавния бюджет. Тези остатъци все още най-малко са под предписание на Министерския съвет.

- Какви други доводи ще му визиите от своя страна?

- Ние представихме някои аргумента на министъра. Аз не видях той доколко е вникнал в тях, само че мога да споделя най-малко една част. През последните 8-9 години минималната и междинната заплата в страната са се нараснали с над 50%, заплатите на чиновниците в Министерство на вътрешните работи с 15 %. Това е диспропорционалност, която съгласно нас мъчно може да бъде обяснена, и още по-трудно призната. Много наши сътрудници участваха в продължение на години в едни извънредно тежки командировки при извънредно мизерни условия на труд на турската граница. Трудът там с изключение на при неприятни условия, беше тежък и носеше доста високи равнища на професионален стрес. За присъединяване си в тази интервенция в дейности при форсмажорни условия сътрудниците продължаваха да получават заплатата, която получават в естествена обстановка. Това за нас също не е обикновено. За да не бъда отегчителен, ще приключа с това, че привлекателността на специалността пожарникар и служител на реда спадат стремглаво и това значително е поради размера на хонорари. Това значи, че също толкоз стремглаво ще спадат и качествата на хората, които аплайват за тези специалности, което от своя страна няма по какъв начин да не се отрази на сигурността на българските жители.

- Тоест, можем да кажем, че мотивацията на чиновниците доста понижава и има заплаха от проблеми с фрагментите в системата?

- Проблемите с фрагментите в системата има и сега. Напуснаха положителни експерти. В момента има кадрова дупка в Министерство на вътрешните работи откъм служители на реда и откъм пожарникари. Изобщо не съм сигурен, че множеството от кандидатстващите за работа в системата имат нужните качества. И в случай че покрият избрани условия, то ги покриват в някакви гранични стойности в долната граница. Няма по какъв начин това да не се отрази. Повече от наясно сме, че Министерство на вътрешните работи в днешния му тип не дава на българските жители това, което те чакат от него или най-малко не го дава в цялостния му размер. Но прогнозата ми, колкото и мрачна да е, не мога да я скрия, че в случай че разпадът в Министерство на вътрешните работи продължава със същото движение, след не повече от 10 години българите ще съжаляват за днешната полиция.

- Според вас, в каква посока би трябвало да се промени системата? Необходими ли са промени в самия Закон за Министерство на вътрешните работи?

- Второто от настояванията ни е обвързвано с някои незабавни промени в този закон. Те са малцина, касаят малко текстове. Всъщност, едно от тези оферти към този момент се преглежда в Народното събрание - смяната на закона, която дава опция униформени чиновници, които с години не са получавали униформено облекло, да получат парична равноценност. Имаме още няколко такива оферти за незабавни промени в закона, с които най-малко Синдикалната организация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи прави прочут компромис, доколкото сме кардинални съперници на смяната на закона на парче. Успоредно с това обаче, третото искане на всички синдикати в Министерство на вътрешните работи е незабавно започване на работа по план на напълно нов Закон за Министерство на вътрешните работи, който да влезе за разглеждане в Народното събрание напролет на идната година.

- След диалозите с представителите на институциите стана ясно, че единодушие не се реализира, с изключение на както споменахте за униформите на чиновниците. Можем ли това да го одобряваме като най-малко дребна стъпка в позитивна посока?

- То несъмнено е стъпка в позитивна посока, само че по принцип не удовлетворява настояванията ни в задоволителна степен, с цел да не предприемем протестни дейности. Считаме договарянията с управлението на Министерство на вътрешните работи, доколкото такива въобще са водени, тъй като това мъчно можем да го кажем изрично, за несполучливи досега, и това е повода да продължим нататък с разрешените ни от закона дейности - започване на митинги, като несъмнено оставаме отворени за по-нататъшни договаряния. Всъщност, това е и наша, и на управлението на министерството обвързване.

- Казвате, че оставате отворени за договаряния. Смятате ли, че отсрещната страна също е отворена за тях?

- Силно се надявам. Но би трябвало да го покажат задоволително ясно. Вижте, с какъв брой % да е нарастването на заплатата - дали това да е % или избрана сума, на кой какъв брой, дали на всички еднообразно или да има някакво диференциране - това са въпроси, които след в допълнение обсъждане търпят договаряния. Не предстои на подозрение обаче първото от трите ни искане, че би трябвало да има нарастване на заплатите на чиновниците тази година. От това не можем да отстъпим. Можем да преговаряме по съответни параметри, само че не и по кардиналния въпрос. До момента явно нямаме единодушие, нямаме общо мислене с управлението.

- Какъв е срокът, който бихте дали такива диалози за промени да стартират и те да станат факт към този момент?

- В случая не желаеме да затваряме разговора и преговорния развой в някакви периоди. Ние просто упражняваме правото си на митинги и ще продължим да го упражняваме преговаряйки или непреговаряйки до момента в който реализираме настояванията си.

- Да насоча вниманието ви към изявление от вчерашния ден на министър Радев, което направи усещане, а точно че чиновниците на Министерство на вътрешните работи имат цялостното право на митинги, само че не и на протестни дейности. Вие предвиждате ли такива отсега нататък?

- Законът за споразумяване на груповите трудови разногласия е безапелационен - провеждането на стачка в Министерство на вътрешните работи е неразрешено. Така че ние не можем да стачкуваме, можем да протестираме. И несъмнено, в случай че не се стигне до допустими и за двете страни в този разговор решения, ще продължим с митингите си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР