Служители в заводи на три от най-големите производители на автомобили

...
Служители в заводи на три от най-големите производители на автомобили
Коментари Харесай

Служителите в заводи на три от най-големите автомобилни производители в САЩ са започнали стачка

Служители в фабрики на три от най-големите производители на коли в Америка са почнали стачка , заяви синдикатът им. Работата е спряла в три завода , благосъстоятелност на General Motors /GM/, Ford и Stellantis . Това е станало след приключването на трудовите контракти на работещите в тях нощес. Обединеният съюз на автомобилните служащи /UAW/ разгласи, че компаниите не са показали допустими условия, предава „ BBC “.

Протестът заплашва да провокира да докара до по-високи цени за купувачите и огромни разтърсвания за колосите в автомобилната промишленост. Президентът на UAW Шон Фейн разяснява пред „ BBC “, че в този момент от фирмите зависи да разрешат разногласието.

„ Когато стартират да се грижат за служащите си, стачката ще завърши “ , сподели той.

Недоволството започва в среднощ източно време /04:00 GMT/ в завода на GM за междинни камиони Wentzville, Мисури, завода Bronco на Ford в Мичиган, завода за джипове Toledo, Ohio, благосъстоятелност на Stellantis. Заводите са от решаващо значение за производството на някои от най-печелившите коли на „ Детройтската тройка “.

Другите производства ще продължат да работят , прибавиха UAW, само че не изключиха митингът да се разрасне .

Докато е наближавал крайният период нощес, от Белия дом са съобщили, че Джо Байдън е разговарял по телефона с Фейн за настояванията им, само че не са дали повече информация. Синдикатът е изискал 40% нарастване на заплатите за своите към 140 000 членове за 4 години, отбелязвайки сравнимо нарастване на заплатите за водачите на фирмите. Други условия включват:

  • четиридневна работна седмица;
  • връщането на автоматизираното нарастване на заплатите, обвързано с инфлацията;
  • по-строги ограничавания за това какъв брой дълго служащите могат да се смятат за „ краткотраен “ личен състав, който не получава синдикални облаги.

Миналия месец 97% от членовете на синдиката гласоподаваха „ за “ стачката. Работниците споделиха, че фирмите могат да си разрешат да бъдат по-щедри след години на рекордни облаги.

„ Според мен това ни се дължи “ , съобщи Пол Рачка , който работи във фабрика на Stellantis в Мичиган, произвеждайки Jeep Grand Cherokee.

Той е четвъртото потомство от фамилията му, работещо в промишлеността. И споделя, че сходни работни места идват с положително опазване на здравето и сигурни пенсии, както и че са обезпечили „ страховит живот “ за родителите му. 31-годишният мъж прибавя, че в този момент не може да си разреши да купи колата , която прави .

„ Ние към момента седим на назад във времето, до момента в който тези основни изпълнителни шефове вършат, знаете, над 20 милиона $ годишно “ , сподели той.

Джим Фарли , основен изпълнителен шеф на Ford, сподели пред кореспонденти по-рано тази седмица, че се надява да избегне недоволството , само че има ограничаване за това, което компанията е подготвена да признае.

„ Трябва да защитим устойчивостта на компанията “, разгласи той.

Заради 10-дневна тотална стачка може трите компании да получат загуби от близо 1 милиард $ , а служащите – съвсем 900 милиона $ пропуснати заплати , съгласно оценки на Anderson Economic Group. Според тези данни общият удар върху стопанската система може да възлезе на повече от 5 милиарда $. Ford, GM и Stellantis дружно съставляват към 40% от продажбите на коли в Съединени американски щати, макар че делът им е намалял внезапно през последния четвърт век, защото задгранични компании като Toyota са навлезли. Последният път, когато автомобилната промишленост в Съединени американски щати е била беше изправена пред митинг, е било през 2019 година, когато служащите в GM са напуснали работа за шест седмици.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР