Служители от Центровете за спешна медицинска помощ в страната излизат

...
Служители от Центровете за спешна медицинска помощ в страната излизат
Коментари Харесай

Служители от Спешните центрове в страната излизат на протест

Служители от Центровете за незабавна здравна помощ в страната излизат на народен митинг пред постройката на здравното министерство, а по-късно ще има автошествие в столицата. 

Основната причина за недоволството е, че заплатите не са обновени, а средствата за прехрана на самите центрове са извънредно незадоволителни. От националния профсъюз " Защита ", които провеждат митинга, настояват, че макар решението на някогашния постоянен кабинет за разпределяне на 22 милиона лв. за незабавните центрове, парите не са стигнали до работещите в тях. 

Исканията, които слагат от синдиката, са доктор с 2 специалности да получава най-малко 2600 лв. съществена заплата. За доктор с една компетентност сумата да е 2400 лв., за фелдшер - 1950 лв., за здравна сестра - 1800. Шофьорите да стартират с 1450, а санитарите - с 1100 лв., предава. 

Медиците упорстват още категорията на техния труд да бъде приравнена към тази на служителите на реда и пожарникарите, с които те си партнират при изключителни обстановки. Спешните медици желаят изключителният труд да се изплаща ежемесечно, нощният труд да бъде минимум 2 лева на час.

" Младите не желаят да работят в незабавната помощ, по тази причина над 50% от фрагментите там са лекари и сестри в пенсионна възраст. В момента центровете се обслужват и от хора много над 70-годишна възраст. Тези хора не могат да работят до безконечност ", твърди ръководителят на синдиката " Защита " Красимир Митов. 

Медиците изрично няма да правят отстъпка, желаят да се отвори палатков лагер пред Народното събрание, акцентира Красимир Митов за готовността за народен митинг на лекари, сестри, фелдшери, водачи на коли за спешна помощ и санитари от центровете за незабавна здравна помощ. " В лечебните заведения се задава безусловно същият проблем. Вече най-малко в 7-8 лечебни заведения се приготвят митинги. Зрее сериозен народен митинг в системата на опазването на здравето ", добави той. 

Служители от Центъра за незабавна здравна помощ в Добрич също излизат на алегоричен митинг през днешния ден. Искането им е за заслужено възнаграждение. Служителите, които са на работа съгласно графика обаче ще останат на работните си места, с цел да обслужват незабавните повиквания. Символичният митинг ще стартира в 11 часа пред постройката на Центъра за незабавна здравна помощ. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР