Служители на Национален осигурителен институт (НОИ) излязоха на протест с

...
Служители на Национален осигурителен институт (НОИ) излязоха на протест с
Коментари Харесай

Любослав Костов: Държавата е на стол с един крак от финансова гледна точка

Служители на Национален застрахователен институт (НОИ) излязоха на митинг с искане за по-високи заплати. Те упорстват за нарастване на възнаграждението им с най-малко 30% със задна дата.

„ Това не беше митинг, а предупредителна стачка. Колегите в Национален осигурителен институт събраха над 1500 подписа в цялата страна. За един час Национален осигурителен институт не работеше ”, съобщи основният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Той добави, че от три години заплатите са вдигани единствено един път с към 8 до 10%, като и тогава това се случило под натиска на митинг.

По думите му е належащо да има бюджет и депутатите да гласоподават съответна политика по приходите за целия държавен бранш. „ Заплатите на хората са заложници, защото нямаме бюджет ”.

Според Костов са нужни 700-800 млн. лв. за растеж на заплатите на целия публичен бранш, с най-малко 10%, колкото е средногодишната инфлация тази година.

" Ако нямаме постоянен кабинет, отиваме отново на избори, рискуваме да бъдем в същата обстановка като сега. Можем да се окажем в ституация, в която настоящият бюджет за 2022 е продължен, във крайна процедура на бюджет 2024 и без настоящ за 2023 година Държавата е на стол с един крайник от финансова позиция ", безапелационен е Любовсла Костов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР