Служебното правителство в момента работи по изготвянето на нова обществена

...
Служебното правителство в момента работи по изготвянето на нова обществена
Коментари Харесай

Меджидиев: Ще има нова поръчка за медицински хеликоптери през февруари - Здраве

Служебното държавно управление сега работи по правенето на нова социална поръчка за медицински хеликоптери. През февруари тя би трябвало да бъде оповестена, а до края на септември страната би трябвало да разполага с първия си хеликоптер за медицински потребности. Това съобщи в сряда служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев в предаването по бTV.

" Няма да се лишим от хеликоптери, служебното държавно управление поставя старания до края на годината да имаме първия медицински хеликоптер в страната ", сподели Меджидиев.

Според него, направена от държавното управление на Кирил Петков, се е провалила, тъй като не е била направена добре. Зададени са голям брой параметри и ниска цена. Явила се е единствено една компания и е дала доста по-висока цена.

През февруари ще бъде пусната социална поръчка с параметри, които са действителни и с които ще можем до края на годината да имаме хеликоптери. тя е за оборудването на хеликоптера, с доста медицински данни, изясни служебният министър на опазването на здравето. Готови сме като страната да участваме и с дофинансиране, в случай че се наложи, само че хеликоптер да се закупи. Гарантирам го, безапелационен бе здравният министър.

Асен Меджидиев разяснява и.

След 15 дни ще стартираме да разчистваме терена в Горна баня, на който ще се строи новата детската болница. Ще се прави разбор за нужния личен състав и обезпечаването ѝ с фрагменти ", сподели още министърът. По думите му следва пускане на социална поръчка за план на болничното заведение.

" Не се постанова въвеждането на нови противоепидемични ограничения, свързани с COVID-19 ", съобщи Меджидиев в отговор на въпрос на водещата. Преди дни е заседавала комисия от специалисти в здравното министерство във връзка покачването на случаите на новозаразени в Китай.

До 8 януари би трябвало да има за целия Европейски съюз, обвързвано с лицата, идващи на територията на общността от Китай. България ще се съобрази с това решение, само че специалистите у нас са на мнение, че няма проблем с коронавирус обстановката в страната.

В България имаме много прекарали болестта и построен относително добър имунитет, макар по-ниското имунизационно покритие. В Китай имаше сериозна изолираност и може би там е повода. Ще се съобразим със мнението на Европейска комисия, само че съгласно нас всяка една страна от Европейски Съюз би трябвало да постанова не ограничавания, а ограничения и предварителна защита по отношение на обстановката в страната. Много мъчно ще бъде да оценяваме всеки идващ от Китай, тъй като действително нямаме директни полети от Китай. Провеждаме диалози с китайските представителите в страната, с цел да вземем най-оптималните ограничения, изясни служебният министър.

Асен Меджидиев изрази мнение, че Европейската комисия би трябвало Той е декларирал това и по време на съвещание на здравните министри в Брюксел на 9 декември. Получил е поддръжка от няколко страни. В момента в България има голям брой ваксини с изминал период на валидност, ще би трябвало да бъдат унищожени, а в случай че получим нови количества, те най-вероятно също ще бъдат бракувани в избран миг, стана ясно от думите на здравния министър.

Според него не се чака нова остра вълна на COVID-19 у нас, сега болестта протича доста по-леко и с ниска смъртност. По отношение на грипа – той предвижда пик на болестта през февруари. Асен Меджидиев не чака грипна почивка за учениците и увери, че сега няма дефицит на болнични кревати поради вирусни инфекции.

Здравното министерство е доставило съществени количества в края на предходната година, възнамеряват се още доставки през януари и февруари, стана известно от думите на министъра. Според него в интервал от 7 до 15 дни дефицитът на медикаменти би трябвало да бъде напълнен.

Меджидиев разяснява и. Другата седмица той е насрочил среща с представители на ТЕЛК в страната, възнамерява се и предложение, което да остави в действие настоящи решения на комисиите, до момента в който се изготвят нови.

" Малко са фрагментите, които обслужват ТЕЛК, малко са тези, които желаят да работят в комисиите, заплащането е ниско, това би трябвало да се промени ", счита министърът.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР